Eftersom jag har förmånen att få vara ledig på fredagar brukar vi lyxa till förmiddagen lite extra och fika med hemgjord saft, kaffe och något hembakt. Åtminstone jag tycker att det är en riktigt bra start på helgen. Idag har vi bakat underbara kardemummaskorpor som vi kan knapra på. Skorpor är helt fantastiskt smart enligt min mening, de håller sig länge, nästan alla tycker om skorpor och man kan knapra på dem istället för att trycka i sig godis.
Ha en bra dag!
Kardemummaskorpor
1 tsk kardemummakärnor
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
½ dl råsocker
1 st vaniljstång
2 ägg
1 dl sötmandel
1 bittermandel
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Stöt kardemumman i en mortel.
3. Vispa smör, strösocker, råsocker, delad och urskrapad vaniljstång och kardemumma krämigt.
4. Rör ner ett ägg i taget.
5. Hacka sötmandlarna grovt och riv i bittermandeln.
6. Blanda all mandel med vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten.
7. Forma degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper.
8. Grädda längderna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
9. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
10. Skiva längderna i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
11. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de är helt torra.
Tack för tipset! Har funderat länge på att baka sådana men inte varken haft ett bra recept eller ork... Men nu kanske.
SvaraRaderakram Karin
Du är så härligt positiv utan att det blir hurtigt!! Jag blir glad av att titta in hos dig!!
SvaraRaderaKarin det är bara att köra! Det går snabbt och lätt att baka skorpor och alla gillar dem.
SvaraRaderaTack Mia! Vad glad jag blir :)
Vad gott med hemmagjorda skorpor! Jag gillar färdigköpta skorpor men kan tänka mig att de man gör själv blir mycket godare. Och kardemumma också, det godaste. :-)
SvaraRadera