Paj är verkligen helt perfekt mat att laga till lunchlådan. Jag brukar göra pajer och frysa in bitar som bara är att plocka ut och ta med till jobbet ihop med lite sallad. Det är ju inte alltid helt enkelt att hinna få sin lunch på en restaurang när man bara har 45 minuters lunchrast, varpå det är bekvämare (och billigare) att ta med sig en liten låda. Dessutom är ju paj faktiskt ett perfekt sätt att ta tillvara på rester, om man nu inte vill göra pyttipanna, eller om resterna helt enkelt inte lämpar sig för pytt. Så här smarrigt kan det bli när man efter ett kalas hade en rejäl bit chevré över och inte ville spara den för länge eftersom den legat framme på ostbrickan.
Chèvrepaj med valnötter
100 g smör, rumstempererat
3½ dl vetemjöl
½ dl sesamfrö
½ tsk salt
1 msk vatten
1 ägg
200 g chèvreost, smulad
50 g valnötter, grovhackade
1 ask körsbärstomater
4 ägg
1 dl creme fraiche
3 dl mjölk
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1. Blanda ingredienserna till pajdegen, tillsätt ägget sist. Arbeta ihop till en smidig deg.
2. Kavla ut degen till en rundel som är större än en springform. Lägg degen i springformen och täck botten och väggar.
3. Tryck ut degen så den täcker springformens väggar och når en bit över kanten. Ställ pajskalet i frysen medan fyllning och äggstanning förbereds.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Smula osten och hacka valnötterna. Skölj och ansa tomaterna
6. Ta ut pajskalet ur frysen och sätt in den högt upp i ugnen, förgrädda 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175 grader.
7. Varva fyllningen i pajskalet, häll i äggstanningen och tryck varsamt ner fyllningen så att allt är täckt av äggstanning.
8. Grädda tills äggstanningen stelnat, 30-40 minuter. Låt gärna pajen vila i 10 minuter innan den serveras.
2. Kavla ut degen till en rundel som är större än en springform. Lägg degen i springformen och täck botten och väggar.
3. Tryck ut degen så den täcker springformens väggar och når en bit över kanten. Ställ pajskalet i frysen medan fyllning och äggstanning förbereds.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Smula osten och hacka valnötterna. Skölj och ansa tomaterna
6. Ta ut pajskalet ur frysen och sätt in den högt upp i ugnen, förgrädda 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175 grader.
7. Varva fyllningen i pajskalet, häll i äggstanningen och tryck varsamt ner fyllningen så att allt är täckt av äggstanning.
8. Grädda tills äggstanningen stelnat, 30-40 minuter. Låt gärna pajen vila i 10 minuter innan den serveras.
Hejsan:) Jag har faktiskt aldrig lagat till en paj, den har ser riktigt god ut och later perfekt att ta ut som lunch! Efter min diet sa maste jag testa det har:))
SvaraRaderaÅh, du måste prova att laga paj. Så himla gott och som sagt perfekt att frysa in för att ha som lunchlåda :)
SvaraRaderaJag köra samma modell, portionsbitar av hemlagad paj är perfekt att ha för dagar under veckorna när det går fort och man inte hinner fixa matlådan på kvällen!
SvaraRadera