Att ta jullov med barnen var en riktigt höjdare. Jag har gått och smådonat i köket och grejat här hemma, spelat spel - både tv-spel och brädspel, läst böcker, åkt pulka, promenerat och haft det allmänt mysigt. Dessutom är det nästan en hel vecka kvar på ledigheten. Tänk vad jag är lyckligt lottad!
Det bästa av allt har nog ändå varit att vi har haft tid att äta långfrukost varje dag. Jag har hoppat upp och bakat bröd och sedan sitter vi och mumsar mackor på nybaktbröd, dricker god juice eller smoothie, äter kokt ägg och bara har det gott, lääänge.
Gott grahamsbröd
50 g jäst
3 dl vatten
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk rapsolja
ca 8 dl vetemjöl
ca 5 dl grahamsmjöl
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och vatten fingervarmt. Häll över jästen och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt och olja.
3. Blanda i mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa ca 30 minuter under bakduk.
5. Tag upp degen och knåda den på ett mjölat bakbord. Forma två limor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
6. Skär några snitt i limporna och grädda i ugn i 200 grader ca 30 minuter.
Det där ser ju väldigt gott ut. =)
SvaraRaderaJag såg ett recept i senaste numret av Lantliv som jag tänkte göra här en dag. Det var ett recept på rågbröd. Spännande!!!
Kram kram Madde
Vad mysigt det låter. Blev jättesugen på att baka bröd nu :)
SvaraRaderaÅh, vad härligt det låter. Jag ser verkligen fram emot några lediga dagar nu i samband med trettonhelgen, då ska jag också njuta av långa goda frukostar. :-)
SvaraRaderaÅh så gott det ser ut! God fortsättning på det nya året.
SvaraRaderaJag älskar ledighet och långfrukostar! "Tyvärr" har jag börjat jobba igen, men ser redan fram emot torsdagen då jag är ledig! :-)
SvaraRaderaJa, det låter verkligen som ni har haft det mysigt. Och visst är det lyx! Och säkert en väl unnad sådan.
SvaraRaderaBrödet ser jättegott ut. Jag måste baka lite idag, men maken har beställt bullar av något slag. Men receptet sparjag.
Hej! Det ser verkligen gott ut, riktigt mumsigt! Jag får nog ta mig en bakdag snart igen:) Önskar dig en trevlig onsdag
SvaraRaderaVarma kramar/Madde