torsdag 20 maj 2010

Hipp hipp hurra

Igår fyllde min guddotter år, sex år, sådant är stort! Hade tyvärr inte möjlighet att fira henne på plats, så jag får väl svänga förbi med present idag. Men jag tänkte ändå bjuda er på en tårta. Härligt syrlig med rabarber och jordgubbar. Det är så otroligt underbart när man börjar tillaga de första rabarberna. Jag har ju förvisso snyltat lite av dem tidigare, man kan ju göra så mycket gott av rabarber.

Rabarbertårta med jordgubbar

8 Digestivekex (ev glutenfria)
2 msk strösocker
50 g smör, smält

3 medelstora rabarber, i bitar
1/2 dl strösocker
1/2 citron, saft
1 msk vatten

3 äggulor
3 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
2 citroner, finrivet skal och saft
2 dl vispgrädde
2 dl crème Fraiche

jordgubbar

1. Börja med botten.Smörj en springform (24 cm i diameter) med smör.
2. Krossa kexen i en mixer. Tillsätt socker och smält smör.
3. Häll upp smulorna i formen och tryck till dem lätt med fingrarna eller med baksidan av en sked.
4. Grädda i ugn på 175°C, ca 5 minuter.
5. Blanda rabarberbitarna i en rostfri kastrull med socker, citron och vatten. Koka tills rabarbern känns mjuk, ca 5 minuter. Låt kompotten kallna.
6. Vispa äggulor och socker lätt. Tillsätt citronskal och saft.
7. Vispa grädde och äggvitor var för sig.
8. Vänd i crème fraiche, grädde och sist äggvitorna i smeten.
9. Varva citroncrèmefyllning och rabarberfyllning i tårtformen och sätt in den i frysen ca 5–6 timmar.
10. Servera tårtan med färska jordgubbar.

1 kommentar:

  1. Oj så god den ser ut! Ha en jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails