lördag 5 juni 2010

Der er et yndigt land

Idag firar vi Danmarks nationaldag, inte för att någon av oss är dansk, men jag bodde i Danmark ett år under mina studier, så vissa traditioner har fått följa med över gränsen. Eftersom solen skiner ute och trädgården pockar på uppmärksamhet så blir det inte någon avancerad matlagning idag. Som tur är fanns några danska kakor kvar i skafferiet, velbekomme.

Spröda vaniljkakor från Danmark

500g mjöl
250g smör
250g florsocker
1 ägg
1 vaniljstång
½ tsk hjorthornssalt

1. Blanda mjöl och kallt smör skuret i tärningar i en skål och blanda med fingrarna (eller kör ihop det i en mixer). Tillsätt florsocker, ägg, frön från vaniljstången och hjorthornssalt.
2. Strö lite mjöl på bakbordet och knåda degen till den blir jämn och smidig. Rulla in i plastfolie och låt vila i kylskåp ca 1 timma.
3. Sätt ugnen på 180 grader.
4. Kavla ut degen till ca ½ cm tjocklek och tag ut kakor med pepparkaksmått.
5. Grädda mitt i ugen i ca 7-8 min tills kakorna är gyllene.

Förvara kakorna i lufttät burk för att behålla sprödheten.
Degen håller sig i frysen ca 1 mån

1 kommentar:

  1. Ser och låter väldigt gott. Måste jag prova på. Tack för receptet :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails