onsdag 2 juni 2010

Vad tror ni?

Blir man smart av fisk? Jag har åtminstone sedan jag var liten blivit itutad att man blir smart av att äta fisk, och jag måste erkänna att jag kör med samma predikan till mina barn. Läste någonstans att man faktiskt hade gjort någon form av studie på värnpliktiga som antydde att de som åt mycket fisk presterade bättre på tester som satte tankeförmågan på prov, än de som inte hade ätit fisk alls.

Hur som helst, jag tycker om fisk, och det är därför jag gärna ser till att familjen äter fisk åtminstone en gång i veckan. Vi tvistar dock om vilken fisksort som är bäst, barnen tycker helt klart lax, medan jag tycker att strömming är fantastiskt, mest för att det är den fisk jag tycker går att variera mest. Idag bjuds på strömming från en gammal kokbok av Nils-Emil.

Måns strömming

600 g strömmingsfiléer
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
smör till stekning

2 dl grädde
2 äggulor
1 msk Dijonsenap
1 krossad vitlöksklyfta
salt
peppar

1. Rör samman marinaden. Smaka av med salt och peppar
2. Lägg strömmingfiléerna i marinaden så att grädden kommer åt ordentligt. Låt dem ligga i 4-12 timmar.
3. Ta upp filéerna och vik dem på tvären. Panera i rågmjölet som blandats med saltet.
4. Stek dem gyllenbruna i smör. Servera med nykokt potatis eller potatismos smaksatt med finhackad rödlök.

1 kommentar:

  1. Jag tycker också väldigt mycket om fisk, gärna röding men det är ju rätt dyrt... Annars är lax eller torsk/sej standard hos oss. Strömming älskar vi men äter alldeles för sällan! Vad gott det låter att marinera strömmingen, känns som jag måste prova det. ;-)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails