Ok, jag inser att jag är en nörd av stora mått. Familjen skall åka till Danmark i helgen och bo på ett så kallat feriecenter (lägenhetshotell på svenska) och jag insåg när vi skulle bära ut packningen att halva köket får åka med. Jag är nämligen så nördig att jag har införskaffat mig en uppsättning reseredskap. Det finns nämligen ingenting så irriterande som en stekpanna med teflonbeläggning som lossat, knivar som är så slöa att man inte kan skära något eller avsaknaden av en stavmixer. Fru J har alltså skaffat ett resekök. Så min fina lilla vita resestekpanna, knivarna och stavmixern ligger överst i en av väskorna och det kan bli någon form av mat den här helgen också.
Vill ni imponera lite i helgen utan att för den sakens skull stå i köket hela dagen har jag ett tips på en supergod och lättlagad middag som ser avsevärt mycket mer avancerad ut än den är. Dessutom funkar den finfint om man vill lyxa till det lite en helt vanlig vardag. Finmiddag på under 30 minuter, sånt gillar jag.
Har ni några snabba kalasrätter?
Baconlindad fläskfilé med basilikapotatis & limesås
600 g fläskfilé
½ dl färsk basilika
½ dl färsk salvia
½ dl persilja
olivolja
1 pkt bacon (140 g)
salt
peppar
smör & olja till stekning
1. Putsa fläskfilén. Hacka det kryddgröna och bred ut på en skärbräda. Pensla filén med olja och rulla den i kryddorna.
2. Skär filén i 3 cm tjocka skivor. Eventuella kantbitar kan läggas ihop. Svep bacon runt köttbitarna.
3. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek köttet på medelhög värme 3-4 minuter per sida.
Limesås
2 dl creme fraiche
saft + skal från 1 lime
½ msk flytande honung
salt
peppar
1. Blanda creme fraiche, saft och skal från lime samt flytande honung. Smaka av med salt och peppar.
Basilikapotatis
800 g färskpotatis
salt
1 dl färsk basilika
1 dl persilja
2 msk vit balsamvinäger
1 dl olivolja
1 dl finriven parmesan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor.
1. Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt ånga av.
2. Blanda en sås med basilika och persilja som finhackats i mixer. Droppa sakta i olivolja och vinäger.
3. Tillsätt finriven parmesan och pressade vitlöksklyftor. Vänd försiktigt ner såsen så den fördelar sig runt potatisen.
Vad smart att ha ett resekit med köksgrejor med när det ska ut och åkas, skönt att slippa den där frustrationen över dåliga redskap, förstår dig precis. Ha en härlig helg i Damnark och tack för ett smaskigt recept, ska nog ta och testa det imorgon när vi ska ha lite kompisar över på middag!
SvaraRaderaHa det gott!
Kram Pernilal
Hej Anna!
SvaraRaderaÅåå vilket recept. Det ska jag laga nästa vecka. :) Återkommer om resultat sen. :) Alla dina recept blir alltid så otroligt bra.
Hoppas ni får det bra i Danmark, vilken lyx att åka dit. :)
Kram Madde
Mycket bra idé med resekök, de där stekjärnen och knivarna kan verkligen paja en hel del av resans matminnen:)
SvaraRaderaHa en riktigt fin helg i grannlandet!
Den här basilikapotatisen tycker jag lät mycket gott! Önskar dig en trevlig helg.
SvaraRaderaHa ha... underbart! Jag ska bannemig också fixa ett litet köks-rese-kit!
SvaraRaderaMaten låter supergod. Den där basilikapotatisen måste passa till grillat och på olika buffébord.
Hej!
SvaraRaderaTack snälla för din kommentar! Du ser ut att ha mycket gott här inne också:)
Hoppas att du får det bra i Danmark!