fredag 9 april 2010

Fredagsfika

Bjöd mina kollegor på den här tårtan för ett par veckor sedan, snacka om succé. Är väldigt förtjust i frysta tårtor, så himla praktiskt att kunna ha en på lut i frysen och ta fram om man får oväntat besök eller om man råkar ha fikaveckan på jobbet.

Blåbärstårta

3 äggvitor
1½ dl socker

Mousse:
4 dl vispgrädde
350 g blåbär
4 äggvitor
1 krm pressad citron
1 dl vatten
2 dl socker
5 gelatinblad

1. Börja med botten. Sätt ugnen på 125 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper. Rita en cirkel ca 24 cm i diameter.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa smeten riktigt styv. Vänd försiktigt ner resten av sockret. Bred ut smeten i cirkeln.
3. Grädda botten ca 1 timma. Låt kallna på plåten.
4. Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24cm i diameter. Lägg ner botten i formen.
5. Vispa grädden fluffig. Låt den stå i rumstemperatur. Mixa blåbären med mixerstav.
6. Vispa äggvitorna tillsammans med citronsaft till ett fast skum.
7. Koka upp vatten och socker. Låt koka på hög värme till 120*. Häll ner den heta sockerlagen i tunn stråle i äggvitan under vispning. Vispa 5-10 minuter tills marängsmeten svalnat.
8. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm hälften av blåbärspurèn i mikron eller i en kastrull.
9. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i purén. Rör ner resten av blåbärspurèn.
10. Vänd ner blåbärspurèn lite i taget i marängsmeten. Rör ner lite av blåbärsmarängen i vispgrädden och vänd sedan i resten.
11. Häll moussen i formen och jämna till ytan. Frys tårtan minst 6 timmar.
12. Låt tårtan tina långsamt i kylen ca 4 timar. Lossa den från formen, eventuellt med hjälp av en hårtork.

2 kommentarer:

  1. Åh, vilken smarrig! Funderar också över fikonen i profilen, vad är det för mumsig röra du fyllt de med? :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails