fredag 23 april 2010

Underbara fredag

Det finns inget skönare än fredagar, kanske för att jag har förmånen att få vara ledig. Då blir det skrotande i köket och bläddrande i magasin och böcker. Självklart måste man fika också. För i ärlighetens namn, vad vore livet utan fika. Hur många bra idéer har man inte fått över en fika, hur många vänner har man inte lärt känna över en fika. Kan man inte inför fikandets dag, vore en trevlig tanke. Idag gör vi blondies här ialla fall, med underbara smöriga macadamianötter, hur gott som helst.

Macadamiablondies med vit choklad

175 g vit choklad, hackad
115 g osaltat smör, tärnat
knappt 1 ¼ dl strösocker
2 stora ägg, lättvispade
1 tsk vaniljsocker
drygt 2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
150 g macadamianötter, grovhackade

110 g vit choklad, grovt hackad

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en ugnsform, 20 x 25 cm med bakplåtspapper.
2. Lägg den första mängden hackad choklad i en värmetålig skål tillsammans med smöret. Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten och smält försiktigt under konstant omrörning.
3. Lyft skålen från kastrullen och rör ner sockret med en tesked – oroa dig inte om smeten blir gryning. Arbeta in de uppvispade äggen, lite i taget, därefter vaniljsockret och vispa kraftigt i 1 minut tills smeten är tjock, slät och blank.
4. Sikta mjöl och bakpulver över smeten och rör ner det. När allt blandats väl rörs 100 g av de hackade nötterna ner, därefter den andra mängden vit choklad..
5. Skeda över blandningen i den förberedda formen och släta till ytan. Strö resten av de hackade nötterna över.
6. Grädda i ugnen 20-25 minuter, eller tills kakan börjar bli ljusbrun. Kontrollera med en provnål. Ta ut kakan ur ugnen när nålen är torr.
7. Låt kakan svalna innan den lyfts ur formen. Skär i 20 bitar. Kakan håller sig i fyra dagar i lufttät burk.

1 kommentar:

  1. macadamianötter är lätta att glömma bort trots att de är riktigt riktigt goda.
    Det ser jättegott ut!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails