onsdag 28 april 2010

Sopptokig

Jag tycker verkligen om soppa. Soppa är perfekt när man fryser, när man börjar bli förkyld, när man har bråttom, you name it. Framför allt tycker jag att soppa är en briljant lunch, så där lagom mättande. Hittade det här receptet i någon gammal kokbok där man antagligen tyckte att det var lite exotiskt, jag vet väl inte om jag föll så mycket för exotismen i det hela, tror att det mer var på temat, "nej men bönor, det är ju gott". Gott var det och sedan dess har denna soppa fått vara den del av sopputbudet hos familjen J.

Bönsoppa från Jamaica

200 g torkade röda bönor
2 stora gula lökar: 1 skuren i klyftor, 1 skivad
3 stora vitlöksklyftor, krossade
3 msk olivolja
6 skivor bacon, grovhackade
1 bakpotatis, skalad och hackad
1 chilipeppar, prickad med tandpetare
1 stor kvist timjan
7½ dl hönsbuljong
havssalt
nymalen svartpeppar

knaperstekt bacon
timjan

1. Lägg bönorna i ett graderat litermått och fyll på med kokande vatten till 7½ dl. Låt stå ett par timmar eller över natten. Häll av blötläggningsvattnet och skölj bönorna.
2. Koka upp bönorna i en kastrull med vatten så att det täcker, koka häftigt i 10 minuter och häll sedan av vattnet, Tillsätt 7½ dl kallt vatten, den klyftade löken och en krossad vitlöksklyfta. Koka upp och sjud i ca 30 minuter, eller tills bönorna är mjuka. Häll av vattnet.
3. Värm oljan i en gryta eller kastrull, lägg ner bacon och den skivade löken och fräs till allt är mjukt och genomskinligt. Tillsätt potatisen och resten av vitlöken och fräs till de får gyllene färg. Tillsätt sedan chilipeppar, timjan, bönor och buljong och krydda med salt och peppar. Koka upp och sjud på svag värme i 15-30 minuter. Ta bort timjankvisten och chilin. Vill du servera chilin till soppan tar du bort kärnorna och skär fruktköttet i tunna skivor.
4. Lägg bönor, grönsaker och kokspad i en mixer och kör till en slät puré, i omgångar om det behövs. Fördela soppan i varma skålar. Servera med knaperstekt bacon, timjanblad eller tunt skivad chilipeppar.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig, soppor är toppen!! Jag har köpt spenat och tänkte göra en spenatsoppa. Jätte gott!!! Mums!!! Den äter jag med fina skedar från loppis som jag diskat noga, hihi. ;)
    Kram Madeleine

    SvaraRadera
  2. Tack för ett toppenrecept! Den här hamnar lätt på min lilla lista! ;-) Ser grymt god ut också!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails