lördag 20 november 2010

Snöstorm och kakbak

Så var det dags igen, känns som om en snöstorm i veckan är standard nu. Vad kan väl vara bättre än att stanna inne och dona i köket då.

Jag hittade en påse pecannötter i skafferiet som snart är bortom räddning, så vad kan vara bättre än att sitta inne och titta på snön som yr, dricka kaffe och mumsa på en bit paj.

Pajen är verkligen jättesöt, det känns ju lite typiskt för amerikanska bakverk, men det funkar om man dricker riktigt starkt kaffe till tycker jag. Ok, det är inte något man äter mängder av, men oj, vad gott det är med en liten bit.

Vad gör ni när snön yr utanför?



Pecanpaj

200 g smör
5 dl vetemjöl
2 msk socker
iskallt vatten, salt

3 dl pecannötter (150 g)
30 g smör
2 ägg
2 1/2 dl mörk sirap
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl farinsocker
2 msk vetemjöl

1. Börja med degen. Skär smöret i tärningar. Nyp ihop eller mixa i matberedare smör, mjöl, socker och 1 tsk salt.
2. Tillsätt 1 ½ msk iskallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg i plastfolie och låt vila 1 timme i kylen.
3. Sätt ugnen på 150°C. Smält smöret. Vispa äggen och blanda med smör, sirap, vaniljsocker, farinsocker och vetemjöl. Tillsätt nötterna.
4. Kavla ut degen på ett mjölat underlag. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter, med degen. Nagga med en gaffel. Häll smeten i formen och tillaga i ugnen 40–50 minuter. Servera gärna med vaniljglass.


3 kommentarer:

  1. Då myser eller bakar jag :D

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag var på en stor jaktfest igår, med dans och allt. Det var jätte kul!!! =)

    Ja, vi ska absolut sammanstråla.
    här är mitt nummer, 073 727 5867.
    Kram kram
    Madde

    SvaraRadera
  3. Åh, vad gott det där ser ut. Har bara hört talas om pecanpaj men aldrig ätit det själv.
    Jag bakar gärna när det yr snö utanför.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails