I morgon planerar jag sovmorgon och mysfrukost. När det är lov från skolan kan kidsen vara värda det. Då kör vi hela registret, med te, nybakade scones och marmelad. Givetvis äter vi hemkokt marmelad. Det är faktiskt enklare än man tror att koka marmelad, och framför allt blir den godare än köpt.
Kiwimarmelad är bland den enklaste marmelad man kan tänka sig, okej, det är kanske lite pilligt att skala kiwifrukterna, men resten går som en dans. Att den dessutom smakar gudomligt gör ju inte det hela sämre.
Kiwimarmelad
1 kg kiwi
500 g syltsocker
1 citron, saften
1 vaniljstång
1. Skala kiwin och skär i små bitar.
2. Mät upp socker och kiwi och lägg i en kastrull. Mosa kiwin lätt. Pressa i citronsaft. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg ner frön och stång i kastrullen.
3. Låt koka upp, och koka i 7-10 minuter. Skumma marmeladen och plocka ur vaniljstången.
4. Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut direkt.
Brukar också göra kiwimarmelad med syltsocker och citron men har aldrig testat vaniljstång i. Spännande!
SvaraRaderaKiwimarmelat är något nytt för mig, trodde inte att man kunde göra så mycket med kiwi mer än att äta den som den är. Så fel jag hade. :-)
SvaraRaderaKul med nya tips!
Har alltid hatat att jag är allergisk mot just kiwi, den ser alltid så god ut! Och kiwi-marmelad hade ju varit roligt att testa...om man hade kunnat ;)
SvaraRadera