Nu böjar helgen närma sig med stormsteg och åtminstone jag tänker mysa till det ordentligt. Jag är ledig imorgon och det ska bli riktigt skönt efter en intensiv vecka där jag har dragits med förkylningen som inte riktigt vill ge med sig.
Jag tänker mig en dag bestående av bröd-, bull- och kakbak, dels för att göra slut på mjölslattarna i skafferiet och dels för att fylla på i frysen inför kommande veckor. Jag vet att jag har en liten bit chevre kvar i frysen, så det kommer definitivt att bli ett fyllt bröd med ost och valnötter en av mina absoluta favoriter. Mums!
Chevrebröd
5 dl kallt vatten
50 g smör, rumsvarmt
600 g vetemjöl (1 liter)
150 g durumvetemjöl (2 1/3 dl)
20 g jäst
2 tsk salt (15 g)
100 g chevre
50 g valnötter
2 msk flytande honung
klippt bladpersilja
matfett till formarna
1. Blanda kallt vatten, smör, mjöl (båda sorterna) och smulad jäst i en bunke. Arbeta degen i en hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand i 20 minuter.
2. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 3 minuter i maskin eller 5 minuter för hand. Låt degen jäsa i bunken i 30 minuter.
3. Forma degen till 2 runda bröd. Låt dem vila i ca 10 minuter.
4. Kavla ut varje degbit till ca 1 1/2 cm tjocklek men inte bredare än att de passar i brödformarna.
5. Strö över smulad getost, valnötter och klippt persilja. Ringla över honungen.
6. Rulla ihop och lägg i 2 smorda formar med skarven nedåt. Låt jäsa i 2 timmar med bakduk.
7. Sätt ugnen på 200°C. Grädda bröden i ca 35 minuter. I
Mums, vad gott med fyllda bröd.
SvaraRaderaVilket vackert bröd! Du måste lägga upp det på matfeed.se, det är matbröd/vetebröd som är denna månads tema.
SvaraRadera