söndag 21 november 2010

Favorit - bara till er

Jag såg att månadens utmaning hos Matfeed var matbröd/vetebröd och med ett fantastiskt recept på dundergott knäckebröd känner jag att jag bara måste anta utmaningen. Så här är mitt bidrag till månadens blogg.

Det här är inte något traditionellt knäckebröd som är ganska hårt, nej, här pratar vi om ett riktigt sprött bröd som nästan är som kex.

Dessutom är det inte särskilt svårt att baka, inga långa jästider att passa. Nej, det är helt enkelt så att det bakas på torrjäst, får vila i kylen över natten och sedan är det bara att kavla. Det kan väl i och för sig vara lite av en utmaning att kavla ut små bröd i en rasande fart, men degen är väldigt lättarbetad och resultatet är helt underbart.

När jag bakar mitt favoritknäcke så kan man utgå från att det är lika bra att göra dubbel sats med en gång, för det verkar som om min far kan nosa sig till det på flera mils avstånd. Och vem kan säga nej till att ge bort en påse när man får hur mycket beröm som helst.

Det bästa är att man kan servera bröden både till vardags och till fest, jag äter dem helst med bara smör på, men de fungerar utmärkt till en bit god ost också.

Och bli inte nedslagna om de blir lite brända i kanterna, det är nästan godare med lite för mycket färg. Smaklig spis!Annas favoritknäckebröd

2½ dl vispgrädde
2½ dl mjölk
10 dl vetemjöl
3 dl grovmalet rågmjöl
1 msk olivolja
drygt 1½ tsk torrjäst
1 msk salt
1½ msk strösocker
2 dl grovt rågmjöl, till utbakning.

1. Blanda grädde och mjölk. Blanda sedan gräddmjölken med vetemjöl och rågmjöl i en hushållsmaskin. Tillsätt olivolja, torrjäst, salt och strösocker. Kör degen 5-6 min.
2. Ställ degen kallt och väl täckt ca 12 timmar. Tag ut degen ur kylen och låt den jäsa 1 timma.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i 14 delar. Kavla ut lövtunna, något så när runda flak i rikligt med rågmjöl.
4. Grädda direkt utan efterjäsning i mitten av ugnen 4-5 minuter, tills de fått fin färg. Låt bröden kallna på galler.Missa inte att besöka Matfeed och låt dig inspireras av alla vackra bilder och underbara recept, eller kolla in bidragen till månadens blogg och tidigare vinnare !
4 kommentarer:

 1. Ja, de har väldigt mycket fint där:)

  SvaraRadera
 2. Hembakat knäckebröd är MUMS! Det bakar jag varje jul och så även detta år. =)

  Njut av måndagskvällen!
  Kram kram Madde

  SvaraRadera
 3. Vad lyxigt med eget knäckebröd! Det har jag aldrig gjort, men blir absolut sugen på att testa efter dina fina bilder och bra recept. :-)

  SvaraRadera
 4. Ah ha! Det blev ett knäcke. Kanon! Kram.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails