måndag 8 november 2010

Smaskig start på veckan

När det är höst och mörkt behöver man pigga upp sig, gärna varje dag. Jag är obotlig grytälskare och lagar gärna och ofta grytor under vinterhalvåret. Faktum är att man kan ju fixa till en god gryta av det mesta. Gör man den dessutom på färs så går det ju fort också.

Lammfärs är en favorit här i huset, till och med barnen tycker att det är helt galet gott. Det är jag väldigt glad för, det är ju trevligt att få variera sig och inte bara äta köttbullar och köttfärssås, även om det är väldigt gott det också.

Lammfärsgryta med timjangremolata

1 msk olivolja
½ gul lök, skalad, hackad
1-2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
50 g rotselleri, skalad, tärnad
½ kg lammfärs
1½ msk tomatpuré
1 lagerblad
1½-3 msk kalvfond, eller köttfond
1½ dl vatten
1½ dl vitt vin
1 morötter, skalade, i stavar
ca 6 röda steklökar, skalade, delade
1 förpackningar stora vita bönor, à 400 g
1½ msk färsk timjan, hackad
½ tsk svartpeppar
ev salt

1 citron, rivet skal
½ dl färsk timjan, hackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade

1. Hetta upp olja i en rymlig gryta eller kastrull. Fräs lök, vitlök och rotselleri någon minut. Rör då och då. Tillsätt färsen. Bryn och rör i färsen så att den får färg. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, fond, vatten och vin.
2. Sänk värmen och låt småputtra minst 20 minuter. Späd eventuellt med mer vatten. Lägg i morötter och steklök. Låt puttra ytterligare 15 minuter. Vänd ner bönor och timjan. Smaka av med peppar och eventuellt salt.
3. Blanda ingredienserna till gremolatan och strö över grytan innan servering. Servera med ett gott bröd samt ris (till den som är glutenintolerant) eller matvete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails