Snöstormen har slagit till för fullt och det är inte helt enkelt att ta sig ut någonstans. Man har helst lust att bara sitta inne och betrakta vädret i värmen.
Men visst är det så att även om man tillbringar dagen inomhus så blir man liksom frusen ändå. Vad kan väl passa bättre än ett långkok och en middag med en mustig gryta.
Inget värmer så bra som en god gryta eller soppa när man fryser på riktigt tycker jag i alla fall. Vad värmer ni er med i vinterkylan?
Mustig vintergryta
olivolja
1 msk smör
1 gul lök, hackad
½ kruka salvia
800 g grytbitar av nöt
salt
nymalen svartpeppar
½ dlmjöl
2 palsternackor, delade i bitar
1 squash, tärnad
4 morötter, delade i bitar
250 g jordärtskockor, halverade
500 g potatis, i bitar
3 msk tomatpuré
½ flaska rött vin
3 dl köttbuljong
rivet skal av 1 citron.
3 kvistar rosmarin, repade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Häll olivolja och smör i en stekgryta. Lägg i lök och salvia och stek i 3-4 minuter.
3. Blanda mjöl med salt och peppar och vänd köttet i blandningen. Lägg köttet i grytan tillsammans med alla grönsakerna, tomatpurén, vinet och buljongen. Krydda med svartpeppar och salt.
4. Låt koka upp, lägg på locket, ställ in grytan i ugnen och låt den tillagas tills köttet är mört, ca 3 timmar.
5. Blanda citronskal, hackad rosmarin och vitlök och strö det över grytan innan den serveras.
6. Njut med ett gott bröd och gärna ett glas vin.
Vilken fin Blogg du har!
SvaraRaderaSå många fina recept!
keep up the good work!
Johan
Just nu värmer jag mej med glögg. :) Annars är te å lite starkare maträtter ett säkert kort. :)
SvaraRaderaMen Anna, jag menar helt och fullt allvar när jag säger att du borde ge ut en mat och bakbok i ett. En kokbok för oss som vill vara pyssliga, laga mat och baka och sen kunna blogga om det. Så att maten alltid blir bloggvänligt. Vilken affärsidé, hihi...
SvaraRaderaJag vill ju liksom ha alla dina recept samlade i en pärm och det menar jag verkligen.
Kram Madde
Gott med gryta.
SvaraRaderaDu frågade hos mig om jag bakade den glutenfria tårtbotten själv, det gjorde jag. Jag använder Toves recept på tårtbotten:
http://bakalitenkaka-tove.blogspot.com/2008/06/trtbotten.html
När jag bakar glutenfritt tar jag bara potatismjöl och inget vetemjöl. Pudrar bakformen med potatismjöl också.
Ha det bra!
Kram Erika
Här blev det soppa med lite hetta i som fick värma oss i tisdags. I kväll blir det glögg och mormor Agnes pepparkakor.
SvaraRadera