torsdag 25 november 2010

Advent

Oj, nu inser man att det börjar närma sig! Redan första advent, jag har lite svårt att greppa det. Men jag ser verkligen fram emot att få börja med julbak och pyssel i mängder. Ja, jag har satt upp stjärnor och ljusstakar och bläddrat en del i julmagasin och kokböcker, men jag kommer nog inte ingång med julstöket på riktigt förrän nästa helg om jag känner mig själv rätt.

Lite adventsfika ska nog hinnas med dock. Förra året fick jag och J en underbart god saffranskaka när vi var och hälsade på ett par av mina gamla studiekamrater i Helsingborg, och givetvis såg jag till att få receptet på den gudomliga kakan. Den har efter det bakats flitigt i hos familjen J. Låt er väl smaka!


Fru Nyströms saftiga saffranskaka

200 g smör
1 pkt saffran (à 0.5 g)
1 sockerbit
rivet skal av ½ apelsin
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smörj och bröa en form .
florsocker
3. Smält smöret och låt det svalna. Stöt saffranet i en mortel med en sockerbit. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, apelsinskal, smör och mjölk.
4. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll den i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Sikta över flor
socker.



6 kommentarer:

  1. Vad härligt med saffranskaka. Den låter väldigt god. Saffran är väldigt gott i bakverk och det smakar mycket jul om det.

    SvaraRadera
  2. åhå, så gott! Den ser verkligen jätteluftig och god ut. Helt i min smak :)

    SvaraRadera
  3. Vilken fin kaka, sådan bakform har vi aldrig sett någonstans. Perfekt till jul ju. Kakan verkar inte dålig den heller...

    SvaraRadera
  4. Ja, det var en fin form du har. Trevligt med saffranskaka istället för lussebullar.

    SvaraRadera
  5. Vilken fin kakform! Och receptet låter bra också, jag är lite trött på alla saffranskakerecept med mandelmassa i...

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Ojojojoj, det där ser himlans gott ut. Muuums!
    Jag skrev precis av ett brödrecept härifrån. Kalljästa frukostbullar lät intressant, tänkte baka dessa i helgen nämligen. Är det ett säkert kort om man aldrig gjort dom tidigare? Ska nämligen bjuda på det...

    Stor kram
    Madde

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails