söndag 4 juli 2010

Oh vilket party!

Igår firade vi lillans två års dag med kalas och sommarens hittills varmaste dag. Måste medge att det var hyfsat svettigt att stå i köket och laga mat. Gjorde förvisso bara sallader och kryddade kött, det var mer synd om J som fick sköta grillandet i värmen. Bäst av allt tyckte barnen åtminstone var tårtan, en vit chokladmousse tårta med jordgubbar. Tveklöst mina barns favorit tårta. Den hade jag faktiskt gjort i förväg, en dag när det inte var lika varmt.

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar

1 färdigköpt sockerkaksbotten, skivad (eller om du gör en egen)


150 g vit choklad
½ msk smör
2 äggulor
2½ dl vispgrädde

300 g tinade jordgubbar
4 gelatinblad
0,7 dl vatten
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde


Jordgubbar

Citronmeliss

1. Ta fram en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Skär tårtbottnen 1/2 cm mindre än formen (moussen ska rinna ner runt om). Lägg tårtbottnen i formen.
2. Chokladmoussen: Smält choklad och smör över vattenbad. Ta från värmen och rör ner en äggula i taget.
3. Vispa grädden. Blanda först ner lite av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan ner resten av grädden. Häll chokladmoussen i formen och skaka försiktigt så den rinner runt bottnen. Frys 30–60 minuter så att moussen stelnar.

4. Jordgubbsmoussen: Mixa jordgubbarna till puré.
5. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Koka upp vatten och socker och ta kastrullen från värmen. Låt gelatinbladen smälta i sockervattnet. Låt svalna och blanda med jordgubbspurén.

6. Vispa grädden. Vänd snabbt ner grädden i den kalla jordgubbspurén med luftiga tag. Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen. Täck över formen och frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 30 minuter före servering.

7. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.


7 kommentarer:

  1. Låter verkligen supergott! Och ser underbart god ut... ;-)

    SvaraRadera
  2. Vart har du köpt dit underbara tårtfat?! Så fint!

    SvaraRadera
  3. Har köpt fatet på loppis för många år sedan, så jag vet tyvärr inte var det ursprungligen kommer ifrån.

    SvaraRadera
  4. Den här påminner av en glasstårta som jag gjorde till midsommar. Kombinationen mellan jordgubb och vit choklad är iaf hur god som helst!

    SvaraRadera
  5. Åh vilken söt tårta. Den ser verkligen smaskig ut :). Trevlig helg.

    SvaraRadera
  6. Tror du man kan göra den ett par dagar innan, eller blir det fel då?
    Ibland räcker ju inte tiden till riktig=)

    SvaraRadera
  7. Glömde fråga, ska det vara något emellan bottnarna eller ska man bara ta en tunn tårtbotten?

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails