tisdag 6 juli 2010

Ut på tur

Idag ger sig hela familjen J ut på tur. Vi tänker oss en tur till historiska platser i Skaraborg, ska guida en vän senare och då gäller det att fräscha upp sin geografi. Med följer fikakorgen och saftflaskorna så klart. Jag hoppas dessutom på en avstickare till fiket i Varnhem. Avslutningsvis ska vi nog hinna med en sväng inne på Kinnekulle Äventyrsland också, för att se vad Bert Karlsson har hittat på den här gången.

Vad har ni för planer för dagen?

Klassiska kanelbullar

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1 dl vit sirap
2 tsk stött kardemumma
14-15 dl vetemjöl (875g)

100 g mjukt smör
4½ msk socker
2 msk kanel

1 ägg
1 dl pärlsocker

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
2. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
3. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter.
4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
5. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en stor avlång kaka, ca 25 x 45 cm. Bred hälften av smöret på varje kaka. Strö över socker och kanel. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt.
6. Skär varje rulle i 24 bitar. Lägg bitarna med snittytan upp i pappersformar. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen 5-8 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails