Vit chokladmoussetårta med jordgubbar
1 färdigköpt sockerkaksbotten, skivad (eller om du gör en egen)
150 g vit choklad
½ msk smör
2 äggulor
2½ dl vispgrädde
300 g tinade jordgubbar
4 gelatinblad
0,7 dl vatten
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde
Jordgubbar
Citronmeliss
1. Ta fram en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Skär tårtbottnen 1/2 cm mindre än formen (moussen ska rinna ner runt om). Lägg tårtbottnen i formen.
2. Chokladmoussen: Smält choklad och smör över vattenbad. Ta från värmen och rör ner en äggula i taget.
3. Vispa grädden. Blanda först ner lite av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan ner resten av grädden. Häll chokladmoussen i formen och skaka försiktigt så den rinner runt bottnen. Frys 30–60 minuter så att moussen stelnar.
4. Jordgubbsmoussen: Mixa jordgubbarna till puré.
5. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Koka upp vatten och socker och ta kastrullen från värmen. Låt gelatinbladen smälta i sockervattnet. Låt svalna och blanda med jordgubbspurén.
6. Vispa grädden. Vänd snabbt ner grädden i den kalla jordgubbspurén med luftiga tag. Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen. Täck över formen och frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 30 minuter före servering.
7. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.
Låter verkligen supergott! Och ser underbart god ut... ;-)
SvaraRaderaVart har du köpt dit underbara tårtfat?! Så fint!
SvaraRaderaHar köpt fatet på loppis för många år sedan, så jag vet tyvärr inte var det ursprungligen kommer ifrån.
SvaraRaderaDen här påminner av en glasstårta som jag gjorde till midsommar. Kombinationen mellan jordgubb och vit choklad är iaf hur god som helst!
SvaraRaderaÅh vilken söt tårta. Den ser verkligen smaskig ut :). Trevlig helg.
SvaraRaderaTror du man kan göra den ett par dagar innan, eller blir det fel då?
SvaraRaderaIbland räcker ju inte tiden till riktig=)
Glömde fråga, ska det vara något emellan bottnarna eller ska man bara ta en tunn tårtbotten?
SvaraRadera