lördag 17 juli 2010

Helgfrukost

Regnsmatter på rutan och riktigt grått. Tur att man kan få vara inne ibland och skrota runt i köket. Idag tänker jag försöka få till lite saft och kanske någon marmelad. Ska se vad jag har för rester i kyl och skafferi och försöka finna inspiration till att sno ihop något smaskigt av detta. Har man en begränsad mängd ingredienser att välja på får man tänka till lite extra för att få till något gott. Självklart lär det bli något bakat också. Borde väl kanske sätta igång en ny surdeg, blev så ruggigt sugen på ett smaskigt surdegsbröd.

Surdegsbröd

3 3/4 dl (375 g) kallt vatten
5 dl (275 g) rågmjöl, grovt
7 dl (420 g) vetemjöl special

2 ½ dl (250 g) surdeg
1 ½ tsk (10 g) brödsirap
10 g jäst

2 tsk salt


1. Hä
ll allt i en degblandare. Kör 2 minuter långsamt och sedan 8-12 minuter snabbt. Om degen blandas för hand, dubbla tiden! Låt degen jäsa övertäckt 2 timmar.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar à cirka 675 gram.
Forma degbitarna till runda bröd, doppa ovansidan i rågmjöl och lägg båda på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta cirka 1 timme.
3. Sätt in en långpanna längst ner i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
4. Snitta ett stort kryss i bröden med en vass kniv.
Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, slå en deciliter vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk till 225 grader och grädda bröden cirka 30 minuter. Låt dem svalna på galler.

Surdeg

4 dl ljummet vatten

4½ dl ekologiskt vete- eller rågmjöl

Dag 1:

Blanda 2 dl vatten med 2½ dl mjöl. Plasta och låt stå i rumstemeratur i två dygn.

Dag 2:
Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl mjöl och blanda noga. Plasta och låt stå i rumstemperatur ett dygn till.


Dag 3:

Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl mjöl och blanda noga. Plasta och låt stå i rumstemperatur ett dygn.

Förvara sedan surdegen i en glasburk i kylskåp och "mata" den med mjöl och vatten dagen innan bakning så att den vaknar till liv.
En surdeg skall lukta lite syrligt och vara ungefär som våffelsmet i konsistensen. Börjar den lukta jäst har den dött, och det är bara att slänga den och börja om från början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails