Surdegsbröd
3 3/4 dl (375 g) kallt vatten
5 dl (275 g) rågmjöl, grovt
7 dl (420 g) vetemjöl special
2 ½ dl (250 g) surdeg
1 ½ tsk (10 g) brödsirap
10 g jäst
2 tsk salt
1. Häll allt i en degblandare. Kör 2 minuter långsamt och sedan 8-12 minuter snabbt. Om degen blandas för hand, dubbla tiden! Låt degen jäsa övertäckt 2 timmar.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar à cirka 675 gram. Forma degbitarna till runda bröd, doppa ovansidan i rågmjöl och lägg båda på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta cirka 1 timme.
3. Sätt in en långpanna längst ner i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
4. Snitta ett stort kryss i bröden med en vass kniv. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, slå en deciliter vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk till 225 grader och grädda bröden cirka 30 minuter. Låt dem svalna på galler.
4 dl ljummet vatten
4½ dl ekologiskt vete- eller rågmjöl
Dag 1:
Blanda 2 dl vatten med 2½ dl mjöl. Plasta och låt stå i rumstemeratur i två dygn.
Dag 2:
Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl mjöl och blanda noga. Plasta och låt stå i rumstemperatur ett dygn till.
Dag 3:
Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl mjöl och blanda noga. Plasta och låt stå i rumstemperatur ett dygn.
Förvara sedan surdegen i en glasburk i kylskåp och "mata" den med mjöl och vatten dagen innan bakning så att den vaknar till liv. En surdeg skall lukta lite syrligt och vara ungefär som våffelsmet i konsistensen. Börjar den lukta jäst har den dött, och det är bara att slänga den och börja om från början.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar