Igår fick jag ett infall och började omorganisera i köksskåpen. Tja, helt utan anledning var det inte. För ett par dagar sedan impulsköpte jag en råsaftcentrifug i förhoppning om att man skulle kunna lura i ungarna lite grönsaker i form av kuliga juicedrinkar och kanske även få i sig en del nyttigheter själv. Maskinen i fråga visade sig vara ruggigt stor, vilket ledde till att det blev till att stuva om ordentligt i skåpen för att få in den. Det är ju inte så himla praktiskt att ha en jättemaskin till stående på bänken, jag tycker att det räcker med ett par kaffemaskiner, vattenkokare och assistent. Men nu så, nu är det ordning på torpet, åtminstone ett tag.
Trettondagsafton och man får väl göra sig till lite extra, eller vad säger ni. Tänkte fixa till en smarrig och ganska enkel efterrätt, som jag tycker är ruggigt god och alldeles lagom efter maten.
Ha en bra kväll!
Pepparglaserade äpplen
4 fasta, syrliga äpplen
100 g rumstempererat smör
100 g strösocker
3 dl äppeljuice
1 vaniljstång
1 tsk hel svartpeppar
1 tsk hel rosépeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in en gjutjärnspanna. Låt den bli riktigt varm.
2. Skala äpplena och pensla dem med smöret. Rulla dem sedan i sockret och lägg dem i den heta gjutjärnspannan.
3. Sätt in pannan i ugnen igen och låt äpplena steka i 10 min.
4. Krossa svart- och rosépeppar i en mortel. Skåra vaniljstången.
5. Häll äppeljuicen över äpplena och lägg vaniljstången ovanpå. Strö över den krossade pepparn.
6. Låt äpplena stek i ytterligare 15-20 minuter. Ös ofta med lagen. Känn efter med en kniv om äpplena blivit mjuka.
7. Servera med en kula vaniljglass eller lite vispad grädde. Häll den varma lagen över.
Det är inte alltid lätt att få plats med alla saker och som du skriver så vill man ju inte ha allt stående framme. Vi stuvar om lite nu och då... man vill ju ha lite nya saker ibland och då får man helt enkelt göra plats.
SvaraRaderaVad spännande det låter med peppar på äpplena.
Hmm... stuva om i skåpen (lådorna för min del) är det alltid behov av. Vet inte hur jag lyckas få sådan ordning jämt.
SvaraRaderaÄpplena låter mycket spännande.
Råsastcentrifug köpte vi oxå just innan jul. Så mycket godare juice än den man köper i affären. Vår favorit är morot/äpple, mums.
SvaraRadera