Nu stundar snart sommarens alla kalas, studentskivor, gardenparties och annat kul galej. Det bästa jag vet både att få äta och bjuda på är buffé. När vi har kalas i familjen J, så brukar det bli ganska stora tillställningar och då är det snudd på omöjligt att på egen hand fixa en "riktig" middag. Så buffé brukar vara lösningen.
Om jag skall vara ärlig hade jag nog kunnat leva på smårätter, det är ju hur gott som helst. Dagens recept är rejält tilltaget, som ensamrätt räcker det till 8 pers och som bufférätt till ca 25. Man kan givetvis minska ner det, dels beroende på hur många man är och dels på vad man serverar i övrigt.
Idag drar jag iväg och firar en student - vad gör ni?
Kycklingspett med couscoussallad
1½ kg kycklingfilé
grillspett av trä
marinad
rivet skal av 3 citroner
½ dl mango chutney
¼ msk stött koriander frö
¼ dl soja
¼ dl olja
½ msk salt
1. Skär köttet i remsor
2. Tvätta citronerna noga och riv skalet. Blanda det med mango chutney, koriander, soja och olja,. Blanda kyckling bitarna med marinaden.
3. Blötlägg träspetten, ca 30 min och sätt ugnen på 250 grader grillvärme.
4. Trä upp kycklingköttet på spetten och lägg dem på ett par plåtar med bakplåtspapper.
5. Salta och grilla en plåt i taget högt upp i ugnen ca 5 minuter. Passa noga.
Couscoussallad
2 röda paprikor
2 morötter
½ liter vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
½ msk gurkmeja
500 g couscous
¼ dl olivolja
½ tsk salt
½ burk ajvar relish, stark (á 340g)
½ liten purjolök
1½ dl cashewnötter
medelhavssås
1. Skär paprikorna i små bitar och stek dem i olivolja några minuter. Skala och skär morötterna i halvmånar och koka dem mjuka i några minuter med vatten + buljongträning och gurkmeja.
2. Häll morötterna med sin kokande buljong över couscousen och låt den svälla 5 minuter.
3. Rör ner oljan och finfördela grynen med en gaffel. Blanda ner paprika, salt och ajvar relish, skölj och finstrimla purjolöken och rör även ner den.
4. Servera med cashewnötter och medelhavssås. Gott till grillad eller stekt kyckling
Medelhavssås
1 liter grekisk yoghurt eller lätt cremefraiche
3-4 pressade vitlöksklyftor
2 dl färska basilikablad
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Mixa alla ingredienser, ställ såsen kallt en stund innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar