måndag 30 april 2012

Skall det vara, så skall det vara rejält

Valborg, och välkomnande av våren. Visst är det härligt. Som matnörd vädrar man ny luft, snart, jättesnart finns det massor av underbara primörer att hitta, gårdsbutikerna i trakten öppnar upp och man är i mathimlen. Ur den aspekten tycker jag att Valborg är en av den bästa högtiderna att fira med god mat och goda vänner. Idag åker vi till Js syster och firar, precis som man skall med mat och trevliga samtal.

Tänkte bjuda er på en utomordentligt underbar dessert som vi lagade för ett tag sedan, inte något man svänger ihop på en kvart kanske, men jag kan lova att det är värt alla smutsiga bunkar och allt blandande. Skall det vara så skall det vara rejält!

Välkommen våren!
Grand dessert

200 g färskost
100 g mascarpone
1/3 dl mjölk
2 äggvitor
¾ dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 gelatinblad

5 dl vatten
4½ dl strösocker
500 g jordgubbar

färska bär

1. Mixa ihop färskost, mascarpone och mjölk i en matberedare.
2. Visa äggvitorna hårt med elvisp, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en blank marängsmet.
3. Vispa 2 dl av grädden hårt. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Värm resten av grädden, krama ur gelatinet och låt det smälta i den varma grädden.
4. Blanda ostmassan med gelatingrädden, vänd ner marängmassan och till sist den vispade grädden. Fyll massan i en avlång form och ställ den i kylen för att stelna.
5. Gör sedan jordgubbsorbeten. Koka vatten och socker till en sockerlag som trådar sig när den rinner från en sked. Låt svalna.
6. Mixa bären till puré. Blanda puré och sockerlag och kör den till sorbet i glassmaskin. (Har man inte glassmaskin kan man ställa sorbeten i frysen och röra upp den med elvispen några gånger under infrysningen).
7. Mixa några av bären till en sås och blanda med resten av bären till en kompott.
8. Skär ostblandningen i pyramider. Lägg upp på fat tillsammans med en kula jordgubbssorbet och lite bärsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails