måndag 2 april 2012

Sill såklart!

Med påsken i antågande, (jag måste erkänna att det gick en aning fortare än vad jag hade räknat med att komma hit på året), så är det hög tid att börja med förberedelserna. Jag måste ju erkänna att jag inte är så himla noga med så värst mycket på påskbordet, en del vill ha skinka och lamm och allt mellan himmel och jord. Jag tycker faktiskt att det viktigaste är sillen och ägghalvorna, sedan blir resten liksom bonus.

Min mor är en hejare på att lägga in sill, jag har väl inte riktigt nått de höjderna, men jag får helt enkelt experimentera mig fram så skall det nog bli ordning på det också. Glasmästarsill är nog min favoritinläggning. Jag gillar faktiskt bäst sill med klar lag, även om gräddfils- och creme fraichesåser kan vara goda också. Men när man gör glasmästarsill så känns sillsmaken så där som den skall.

Ha en fin måndag!
Glasmästarsill

1 burk inläggningssill
1 liten morot
1 liten purjolök
1 tsk vitpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk senapsfrön

1 dl ättikssprit
3 dl vatten
1½ dl strösocker.

1. Skölj av sillbitarna och lägg i kallt vatten att dra enligt anvisning på paketen.
2. Koka upp ättika, vatten och socker. Låt lagen kallna helt.
3. Tag upp sillen och låt den rinna av väl. Skär i ca 2 cm breda bitar.
4. Skala , moroten och ansa löken. Skär morot och lök i tunna skivor.
5. Varva sill med morot, lök, peppar, lagerblad och senapsfrön i en burk.
6. Häll lagen över sillen. Låt sillen stå kallt 4-6 dygn före serveringen för att mogna.

2 kommentarer:

  1. Jag köpte idag saltsill och ska göra mitt polska specialitet. Som du tycker jag att ägg och sill är det viktigaste på påskbordet.

    SvaraRadera
  2. Sill är verkligen ett absolut måste till påsk, ja och till jul också för den delen:) Vi gillar att testa olika sillinläggningar och glasmästarsill tillhör en av favoriterna, men det ska vara mycket morötter i för de slåss familjen om:)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails