lördag 7 april 2012

Kalasgod tårta

Jag utlovade ju en underbar tårta, den har allt om ni frågar mig. Underbar browniebotten, härligt chokladig och lite seg och en fluffig blårbärsmousse. Hur gott som helst. Tyvärr fick jag inte någon tårta över, annars hade det suttit fint till förmiddagskaffet.

Nu får det bli till att svinga sig upp på kvasten och flyga mot Blåkulla. Ha en riktigt fin påskafton allesammans!




Brownietårta med blåbärsmousse

150 g mörk choklad
100 g mjukt smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl


6 gelatinblad
225g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Rör ihop smör och socker. Rör ner äggen ett i taget och blanda med chokladen.
4. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i formen.
5. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min.
6. Mixa blåbären till en fin puré.
7. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären.
8. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten.
9. Blanda ner gräddfilen. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen på den kalla kakan.
10. Låt stå i kyl ca 5 tim. Ta kakan ur formen och garnera med blåbär och ev en ros.

3 kommentarer:

  1. Mmm... Ser fantastisk god ut! Är det ett blommigt tårtpapper under eller är ditt fat så fint?

    SvaraRadera
  2. Det är blommigt tårtpapper som jag köpte på Indiska för länge sedan. Ibland är det bra att städa skåpen ;)

    SvaraRadera
  3. Vilken helt fantastisk vacker tårta, den är ju som en tavla, det är nästan att man inte skulle våga sätta kniven i en sådan godsak.......Ser underbart god ut! Mums säger jag bara1

    Ha en härlig dag!

    Kram Pernilla

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails