måndag 2 januari 2012

Ut med det gamla och in med det nya - eller Mission: Rädda resterna

Om det är något jag ogillar så är det att slänga mat. Eftersom mat är en bristvara på många håll i världen tycker jag att det är förfärligt att kasta bort fullt ätbar mat. Efter jul och nyår svämmar skåpen över av rester och jag ser det som min uppgift att minimera slöseriet med mat.

Sagt och gjort, idag rensar vi kylen och räddar resterna. Gamla slattar crème fraiche och kesella och ostkanter skall få bli bröd och julskinkan, kantarellerna som blev över på nyår och den lilla ledsna purjon fick tjänstgöra på nytt som paj. Man kan åstadkomma underverk med sina trista rester.



Skink- och kantarellpaj

75 g smör
2½ dl vetemjöl
3/4 dl Kesella

3-4 dl tärnad kokt skinka
300 g kantareller
1 purjolök, finskuren

3 ägg
3 dl grädde
2 dl riven ost
salt
peppar

1. Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa.
Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter).
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Låt pajen vila i kyl ca 30 min. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
4. Fyll pajskalet med skinka stekta kantareller och finskuren purjolök.
5. Vispa ihop ägg och grädde, smaka av med salt och peppar och blanda ner osten. Häll äggstanningen över pajen och grädda i mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen har stelnat

1 kommentar:

  1. Jag älskar när man hittar ett sätt att använda typ allt man har kvar i kylen. Det känns så bra på något sätt. Det här ser väldigt gott ut dessutom!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails