Visst är det bra med bröd som bakas i långpanna! Det går snabbt, får snygg form och man behöver inte knåda och kavla. Dessutom kan man ju skära det i precis lagom stora bitar som passar alla.
Idag har jag smugit ner lite linfrön i brödet, jag tycker det är hur gott som helst med frön och kärnor av olika slag i bröd, det blir mer mättande och saftigare, enligt min mening. Fast å andra sidan en nybakad vit surdegsbaugette går inte av för hackor den heller....
Långpannebröd
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
2. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.
Håller sig upp till sex månader i frysen
Toppen tips. Det är alltid därför jag drar mig för att baka för att jag måste knåda.
SvaraRaderaMen nu, nu ska jag göra långpannebröd i veckan :)
Kram
Långpannebröd är bäst! Jag tycker man får så mycket bröd på en sats. Ser jättegoda ut. Ha en skön vecka. Kram.
SvaraRaderaJag gillar långpannebröd. De är smidiga och enkla att göra. Ditt recept låter väldigt gott.
SvaraRadera