lördag 30 oktober 2010

Marknadsmat

Sista lördagen i oktober går en av årets sista stora marknader av stapeln i Vänersborg. Hela staden kryllar av marknadsknallar och man kan köpa det mesta man kan tänka sig. Givetvis blev det en tur för familjen J även i år och hem kom barnen med ballonger och munkar och mamma med en jäskorg, närproducerad honung och annat gott matrelaterat.

Hur som, det är inte utan att man fryser lite när man kommer hem efter en lång promenad bland marknadsstånden och då tycker åtminstone jag att soppa passar utmärkt. Idag gör vi majssoppa med queadillas från en av Leila Lindholms kokböcker, hur god som helst!

Mexikansk majssoppa med quesadillas

2 burkar majskorn (á 340 g)
4 msk olivolja
en stor nypa gourmetsalt
svartpeppar från kvarn
1 l vatten
2 hönsbuljongtärning
2 dl lätt-crème fraîche
4 tsk tacokrydda

4 stora tortillabröd
300 g mozzarella, helst den fastare typen för pizza
1 pkt luftorkad skinka (80 g)
1 kruka koriander, eller basilika
½mild röd chilifrukt
svartpeppar från kvarn
olivolja till stekning


1. Häll av spadet från majsen och låt den torka på hushållspapper.
2.. Blanda majs med olja, salt och peppar.
3. Stek majsen i en het och torr stekpanna tills de börjar poppa lite och fått mörkbrun färg.
4. Häll över majsen i en kastrull och häll på vatten, buljong, crème fraîche och tacokrydda.
5. Koka upp och låt koka cirka 5 minuter, mixa till en slät soppa med stavmixer.
6. Lägg ut två av bröden på en skärbräda och varva skivad mozzarella och skinka ovanpå.
7. Hacka örtkryddan och chili, strö över och krydda med svartpeppar.
8. Lägg de andra bröden ovanpå som lock, och se till att det är lite mozzarella på toppen som limmar fast brödet.
9. Dela bröden i "tårtbitar" och stek cirka en minut på varje sida och servera direkt till soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails