söndag 24 oktober 2010

Äppelkaka delux

Regn och rusk, hösten när den är som tråkigast. Det är liksom inte kul när det regnar på tvären. Fördelen dock är ju att man ohämmat och utan dåligt samvete kan gå och skrota inomhus. Idag tänker jag försöka få fixat till lite servetter av tygstuvar jag hittade i ett skåp när jag städade för ett tag sedan. Kan ju vara kul med lite nytt.

Tänkte dessutom laga klassisk söndagsmiddag med skinkstek och alla dess tillbehör. Idag tror jag efterrätten får bestå av en riktigt god äppelkaka, för att riktigt kröna höstkänslan, serverad med en rejäl klick vispad grädde. Gott!

Äppelkaka

3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mandelmassa

2 stora syrliga äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel

smör och ströbröd till formen

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda mjöl, bakpulver och salt noga i en skål och vänd försiktig ner det i smeten
5. Riv mandelmassan och rör ner den i smeten.
6. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, socker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna.
7. Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform.
8. Grädda kakan i mitten av ugnen 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
9. Låt kakan svalna något och stjälp upp på tallrik eller brödgaller.
10. Servera med lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails