Snacka om bra dag! Vem vill inte fira kanelbullens dag? Idag får det således bli till att sätta en deg på stört när man kommer hem från jobbet så att man kan få proppa i sig nybakade bullar och dricka kall mjölk. Oj, oj, vilken barndoms flashback, men ack så trevligt att föra vidare.
Lyxiga kanelbullar
3 dl lättmjölk
50 g jäst för söta degar
100 g smör, rumsvarmt
540 g vetemjöl
1 dl strösocker
½ tsk salt
½ tsk kardemumma, stött
50 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
1 msk mald kanel
1 ägg, uppvispat
1 dl pärlsocker
½ dl sötmandel, hackad
1. Värm mjölken till 37°. Smula sönder jästen i en stor bunke och slå lite mjölk över. Rör om tills jästen löst sig. Häll i resten av vätskan och rör ner smöret.
2. Tillsätt mjölet, lite i taget, under omrörning. Häll också i socker, salt och kardemumma. Spara lite mjöl till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt tills den blivit smidig och blank och släpper skålens kanter. Täck över degen med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter, eller tills degen blivit dubbelt så stor.
4. Blanda fyllningen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Knåda igenom och kavla ut degen till en avlång platta. Bred över fyllningen och rulla samman. Skär varje rulle i ca 15 bitar och lägg på plåt. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
5. Sätt under tiden ugnen på 250°. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda bullarna mitt i ugnen 7-10 min tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Lyxiga kanelbullar
3 dl lättmjölk
50 g jäst för söta degar
100 g smör, rumsvarmt
540 g vetemjöl
1 dl strösocker
½ tsk salt
½ tsk kardemumma, stött
50 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
1 msk mald kanel
1 ägg, uppvispat
1 dl pärlsocker
½ dl sötmandel, hackad
1. Värm mjölken till 37°. Smula sönder jästen i en stor bunke och slå lite mjölk över. Rör om tills jästen löst sig. Häll i resten av vätskan och rör ner smöret.
2. Tillsätt mjölet, lite i taget, under omrörning. Häll också i socker, salt och kardemumma. Spara lite mjöl till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt tills den blivit smidig och blank och släpper skålens kanter. Täck över degen med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter, eller tills degen blivit dubbelt så stor.
4. Blanda fyllningen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Knåda igenom och kavla ut degen till en avlång platta. Bred över fyllningen och rulla samman. Skär varje rulle i ca 15 bitar och lägg på plåt. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
5. Sätt under tiden ugnen på 250°. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda bullarna mitt i ugnen 7-10 min tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Åå men just det ja, det är kanelbullens dag. Det hade jag förträngt.
SvaraRaderaEn timme från göteborg, det låter toppen det. =) Då kommer vi säkert att ses. Jag hör av mig när det blir aktuellt.
Hmm, man kanske skulle äta en bulle idag?!
Hihi =)
kram Madde
Gott!
SvaraRadera