torsdag 10 februari 2011

Väl värt mödan

Jag är ju som ni kanske tidigare förstått mycket förtjust i Danmark och även i dansk matkultur. Rågbrödet i Danmark är helt enkelt fantastiskt och jag har alltid brukat köpa med mig en massa bröd hem när vi varit över sundet.

Nu har jag hursom hittat ett kanonrecept på gammaldags rågbröd, som blir saftigt och mustigt. Ok, det kan erkännas att det är ett väldans jobb att baka det, snudd på ett veckoprojekt om man inte råkar ha en surdeg klar till hands.

Jag har använt en surdeg på fullkornsvete, jag tycker att det är lättare att få fart en sådan. Vill man göra en lite enklare variant kan man ha i 10 g jäst till 150 g fullkornsvetemjöl och 2 dl vatten, och mata den under 3 dagar.


Gammaldags danskt rågbröd

Dag 1

350 g surdeg
250 g vetemjöl
750 g rågmjöl
1 liter vatten
1½ msk salt

Dag 2

½ dl mörkt öl
1 dl vatten
1 msk brun farin
450 g rågkross

Dag 1:

Blanda rågmjöl och vetemjö och rör i vattnet lite åt gången. Rör i saltet tillsammans med surdegen – degen skall vara ganska lös. Sätt degen på jäsning övertäckt ett dygn i rumstemperatur.

Dag 2:

Tag undan 3 dl av degen och spara tills nästa gång du skall baka. Rör i öl, vatten, farin och rågkross i resten av den jästa degen.

Fördela degen i två smorda formar.

Låt bröden efterjäsa, övertäckta i rumstemperatur, i 6-8 timmar.

Grädda bröden i 175 grader i 1½ timma. Tag bröden ur formarna med en gång och svep in dem i rena bakdukar.

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails