lördag 31 december 2011

Gott Nytt År!

Sitter och funderar lite på året som gått, tror faktiskt att nyårsafton är en av favoritdagarna på året, så till vida att man faktiskt låter sig stanna upp och reflektera över vad och vilka som passerat under det gångna året.

Kan konstatera att 2011 var året när familjen åkte till Frankrike och undertecknad hade storslagna planer på att förse make och barn med en massa ljuvlig mat. Dessvärre landande jag med en megaförkylning när vi kom ner och hade inte en aning om vad något smakade, inte helt lyckat - men en utmärkt anledning att göra ett nytt försök nästa år!

Kokboksamlingen utökades med ett försvarligt antal nya böcker, har slutat räkna, det blir nästan pinsamt att förklara varför man har så många kokböcker. Favoriterna i år inhandlades i grannlandet och mången kaka a la Danmark skall så småningom provbakas.

Jag har för övrigt bestämt mig å det bestämdaste att inte avge något nyårslöfte. Nej, skall det avges något är det snarare ett livslöfte - att må så bra som möjligt. För som några lustiga men faktiskt ganska kloka herrar från grannbyn Trollhättan uttryckte det - Det ska vá gôtt å leva

Bjuder på förra nyårets dessert idag, eftersom årets står i kylen för att gotta till sig och inte riktigt är klar, men jag lovar den kommer så småningom.

Gott Nytt År!
Kubansk chokladmousse

200 g mörk choklad 70 %
2 äggulor
2 msk muscovado socker
1 msk espresso
3 passionsfrukter
1 msk mörk rom alt. romessens
3 dl vispgrädde

1. Smält chokladen i ett vattenbad (i skål över en kastrull kokande vatten) eller i microvågsugn.
2. Vispa äggulor och socker ljust och krämigt.
3. Blanda espresso, rom och urskrapade passionsfrukter i äggsmeten.
4. Vispa grädden till en mycket lättvispad och rinnig konsistens.
5. Blanda den smälta varma chokladen i äggsmeten.
6. Vänd i den lättvispade grädden lite i taget.
7. Fyll moussen i små koppar eller glas och garnera med lite hyvlad choklad

2 kommentarer:

  1. Önskar dig ett riktigt gott nytt år!
    Hoppas formen når dig snart.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails