tisdag 3 maj 2011

Godare än gott!

Jag har inte berättat om min kökskris på valborg. För första gången någonsin lyckades jag få brandvarnaren att tjuta till följd av min matlagning. Jag hade plockat upp ett gäng rabarber och tänkt mig en god rabarberpaj á la mormors stil. Trevligt tänkte jag och gjorde i ordning pajen i en form med löstagbar kant, för att kunna lägg upp den lite snyggt på ett tårtfat. Problemet var bara att det visade sig vara ovanligt mycket vatten i rabarberna och en massa sockergegga brände fast i botten på ugnen, jösses vad det rök när jag öppnade luckan. Där stod jag med en tjock dimma i köket, en tjutande brandvarnare och en doft av bränd karamell. Man kan skratta åt mindre.

Pajen blev i alla fall väldigt god och efter lite vädring och ugnsskurande kunde firandet fortsätta som om ingenting hänt. Visst är det urgott med den första rabarberpajen, ett riktigt vårtecken!


Mormors rabarberpaj med rårörd vaniljsås

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten

ca 500 g rabarber (1 liter skuren)
1-1½ dl socker
1-1½ msk potatismjöl

1 msk mjölk till pensling

1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Kavla ut 2/3 av pajdegen och tryck ut den i en pajform.
6. Skala och skär rabarbern i skivor. Lägg i en bunke och blanda ner socker och potatismjöl.
7. Fördela rabarbern i pajformen.
8. Kavla ut resterande deg och sporra långa remsor. Lägg över pajen i gallermönster. Avsluta med att trycka fast en remsa runt kanten på pajen. Pensla pajdegen med mjölk .
9. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Låt pajen svalna något.

Rårörd vaniljsås

½ vaniljstång
3 äggulor
½ dl socker
3 dl vispgrädde

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
2. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön ljust och krämigt.
3. Vispa grädden luftig och vände ner den i äggsmeten.

4 kommentarer:

  1. Åhhh vilken vacker paj och gud så gott : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Vad härligt med rabarber. :-)
    I en tidigare bostad tjöt vår brandvarnare ofta när ugnen var i gång... det var jobbigt.

    SvaraRadera
  3. Nej det är verkligen inte trevligt alls, ja brandvarnare som tjuter alltså, inte rabarberpaj för det är hur trevligt som helst!

    SvaraRadera
  4. Rabarberpaj, så gott! Slutet gott allting gott :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails