söndag 27 januari 2013

Nyttigare fika

Sonen håller på med hälsa och mat som tema i skolan. Så nu pratas det mycket om vad som är nyttigt, varför man skall äta mer grönsaker, att det inte är så bra att äta godsaker i tid och otid. Lite kul är det faktiskt - för vi lagar mer mat tillsammans och barnen är ännu mer delaktiga i matvalet än tidigare.

Visst vill vi fika ändå, även om vi nu enligt sonen skall leva nyttigt. Vad gör man då? Jo, man ser helt enkelt till att fixa lite nyttigare fikabröd. Idag serveras därför grahamsmuffins, lite matigare än vanliga muffins och supergoda. Prova vetja!
Grahamsmuffins med blåbär

2 stora mogna bananer
5 dl grahamsmjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 ¼ dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
2½-3 dl filmjölk
1 stort ägg, lättvispat
75 g smält smör eller olivolja
200 g blåbär
1 msk råsocker

1. Värm ugnen till ca 200 grader, varmluftsugn 180 grader. Sätt pappersformar i en muffinsplåt. Skala bananerna och lägg dem i en skål. Mosa dem med en gaffel.
2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat socker och salt i en bunke. Gör en grop i mitten och tillsätt filmjölken, äggen, smöret eller olivoljan och bananmoset. Vänd hastigt ihop ingredienserna tills de blandats, rör inte för mycket. Häll i blåbären och rör ytterligare ett par tag.
3. Fyll muffinsformarna med smeten och strö över råsockret. Grädda i ugnen i 20-25 minuter tills muffinsen pöst upp och fått fin färg. Prova med en sticka mitt i muffinsen. Den skall vara torr.
4. Låt muffinsen svalna ett par minuter i muffinsplåten. Flytta sedan över på galler, låt svalna helt.

2 kommentarer:

  1. Härligt att baka hälsosamt! Gott med blåbär i!

    SvaraRadera
  2. Låter väldigt gott!
    Trevlig söndag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails