fredag 10 augusti 2012

Marknad - mon Dieu

Jag tror inte det finns mycket som jag gillar mer än att strosa runt på en fransk marknad. Varenda liten by med hyfsad självaktning har marknad minst en gång i veckan, vilket betyder att man kan få njuta av grönsaker, frukt, charkuterier, bröd och bakverk varenda dag. Vi besökte ett antal marknader när vi var iväg, inte för att vi handlade något varje gång - nej bara för att det var så mysigt.


Favoriterna som självklart fick följa med hem är de helt underbara korvarna som finns i en hel massa smakar. Det går inte att ha plockmat utan de här små godingarna, problemet var bara att välja ut vilka smaksättningar vi skulle köpa med oss hem, för det finns hur många som helst.


En annan favorit är jordgubbar från Plougastel - jag tror aldrig att jag har ätit så goda och söta jordgubbar. Man började odla jordgubbar i Plougastel (som ligger strax utanför Brest) redan 1740 - då hade man redan länge odlat smultron där. I franska desserter ingår ofta jordgubbar från just Plougastel - men jag antar att jag får försöka kompensera med svenska gubbar när jag skall försöka mig på desserterna.


Vad vore en marknad utan bröd dessutom. Här finns bröd i alla former både på marknaden och hos bagaren. Hade jag bott i Frankrike hade jag inte sett någon som helst anledning att baka bröd själv. Hos bagaren får man helt underbart bröd. Och visst är det något särskilt när man ser en fransman med en baguette under armen hastandes hem till en utsökt måltid.
2 kommentarer:

  1. Där hade jag också gillat att vara! Fräscht och mycket gott :)

    SvaraRadera
  2. Åh, så mysigt! Jag älskar matstånden på marknader. Det är bland det bästa på resor att shoppa lite på deras marknader och ta med för att njuta av utomhus någonstans.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails