onsdag 8 februari 2012

Långt bort

Jag vet inte hur ni fungerar, men när jag börjar tröttna på vinter och kyla så går mina mat-tankar osökt till orientaliska eller sydländska länder. Libanesiskt, marockanskt indiskt eller indonesiskt. Tja, jag tror egentligen mest att det handlar om att få något annat, en nystart och inte samma vanliga vardagsmat (även om jag verkligen gillar "vanlig" mat)

Vad göra, jo, jag börjar bunkra kokosmjölk, ingefära, citrongräs och diverse andra ingredienser vilka i regel inte är helt vanligt förekommande i svensk husmanskost. Sedan är det bara att gå loss i köket.

Mums!



Filé med indonesiska dofter

500 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
smör
2 msk tomatpuré
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald koriander
1 köttbuljongtärnong
rivet skal + saft av ½ lime
2 dl kokosmjölk
1 msk vetemjöl
2 dl matyoghurt
färsk persilja

1. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och sambal i smör i en traktörpanna. Rör i tomatpuré, gurkmeja, koriander, smulad buljongtärning, lime och kokosmjölk. Låt såsen koka några minuter.
2. Rör ut mjölet i yoghurten och rör ner den i såsen. Låt såsen koka ytterligare 3 minuter.
3. Skär köttet i skivor. Stek det i smör i en stekpanna och slata. Lägg ner köttet i såsen. Garnera med persilja. Servera med kokt ris.

3 kommentarer:

  1. låter som en mkt god och värmande rätt :)

    du får ha en fortsatt bra vecka :)

    SvaraRadera
  2. Håller med dig fullständigt. Nu räcker det med kyla och mörker. Tur att din fläskfilé ger hopp. Ser jättegod ut.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med dig. Maten är så färgglad, påminner om sommaren

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails