söndag 17 april 2011

En dag i solen!

Eller, ja, det har faktiskt varit en hel helg i solen. I riktig sommarvärme har vi skrotat i trädgården. Jag har planterat ett gäng örtplantor i min stora betongkrukor, väldigt behändigt att bara kunna repa av lite när man ska grilla under varma sommar dagar (för det skall väl bli många sådana i år, eller). Har dessutom tillsammans med sönerna petat ner ett gäng små salladsfrön i en annan kruka, med förhoppningen att de läskiga sniglarna lämnar några blad åt oss.
Självklar har vi hunnit med fika också. Bjöd in min mor, far och systrar på fika i solen idag. Jag var nämligen uppe med tuppen, innan solen tittade fram och värmen kom och fixade till en cheesecake a la Jamie Oliver, så god och så fräsch. Lime kan jag aldrig få nog av!

I morgon blir det bondgårdsbesök med barnen, man måste ju veta var maten kommer ifrån, eller hur!

Jamies NYC Cheesecake

120 g osaltat smör, smält
350 g digestivekex
900 g färskost med låg fetthalt, rumsvarm
150 g strösocker
5 stora ägg
saft av 6 limefrukter (ca 125 ml)
finrivet skal av 1 lime

3 stora äggvitor
110 g strösocker
40 g kokosflingor

1. Värm ugnen till 160 grader och pensla en 24cm form med löstagbar kant. Mixa digestivekexen och blanda smulorna med smält smör. Bred ut kexblandningen i botten på formen och ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.
2. Vispa mjukosten tills den är slät, tillsätt sockret lite i taget. Rör ner äggen ett i taget, blanda väl efter varje. Häll i limejuice och vispa igen men bara så att allt blandas. Häll smeten i formen och baka i ugnen i 45-55 minuter. Den skall vara lite lös i konsistensen. Ta ut ur ugnen och ställ åt sidan i 15 minuter för att svalna något. Sätt ugnen upp till 220 grader.
3.För att göra marängtoppning, häll äggvitorna i en ren skål och vispa med elvisp tills de bildar mjuka toppar. Tillsätt strösocker och vispa tills blandningen tjock och blank. Till sist vänd i kokos. Skeda marängen över den kylda kakan och bred den ända ut till kanterna med hjälp av baksidan av en sked, så det täcker fyllningen. Det bör vara ett ca 2 cm tjockt täcke.
4. Grädda i ugnen i 5 minuter, eller tills marängen börjar bli gyllene
5. Låt kakan svalna, placera den sedan i kylen i några timmar (detta är viktigt) för att kyla den före servering. Lossa kakan försiktigt från formen och flytta den till ett tårtfat. Strö över finrivet limeskal. Servera med mango, jordgubbar eller hallon beroende på säsong.


2 kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails