I takt med att ljuset återvände åkte glassmaskinen fram och vi har experimenterat en del med olika glassrecept under våren. För visst är det mycket godare med hemgjord glass. Det läskigaste jag varit med om när det gäller köpeglass var ett paket jag köpte en gång när vi var i Danmark, av någon anledning blev det en bit glass kvar som blev stående på ett fat. Trots att glassen smälte (vilket tog ovanligt lång tid) behöll den formen. Då började jag undra vad i hela friden de stoppat i den. När jag köper glass, för det gör jag fortfarande (man hinner ju inte alltid göra egen), kollar jag väldigt noga på innheållsförteckningen nuförtiden i alla fall, ingen mer gummiglass här inte.
I jakten på roliga glassrecept halkade jag in på smaskens.nu och hittade det här underbara glassreceptet, ingen budgetglass precis men syndigt gott. En glass som har extra allt, både lönnsirap och pecannötter! Så tänker ni er en smakupplevelse utöver det vanliga - prova det här.
Lönnsirapsglass med kanderade pecannötter
3½ dl vispgrädde
2 dl mjölk
1½ dl lönnsirap
6 äggulor
100 gram pecannötter
3 msk rörsocker strö
en rejäl nypa Maldon-salt (eller annat havssalt av god kvalitet)
cirka 6 msk lönnsirap att rippla ned i glassen (helt enkelt resten av flaskan)
1. Värm grädde, mjölk och lönnsirap i en kastrull, gärna en sauteuse.
2. Vispa samma äggulorna helt lätt, och rör sedan ned dem i kastrullen.
3. Sjud glasskrämen under flitigt vispande, tills dess att den tjocknat. Passa noga så att den inte börjar koka.
4. Låt glasskrämen svalna, och därefter svälla i kylskåp ett par timmar, eller helst ett halvt dygn.
5. Rosta pecannötterna varsamt i en torr stekpanna.
6. Strö över rörsocker och flingsalt. Stäng av värmen och blanda noga så att sockret och saltet fördelar sig jämnt över nötterna.
7. Stjälp upp nötterna på ett bakplåtspapper. Bryt isär nötterna så att de inte fastnar i varandra.
8. Ställ in en form eller en burk i frysen.
9. Kör glasskrämen i glassmaskinen.
10. Rippla några matskedar och strö 1,3 av nötterna i botten av formen.
11. Stjälp ned glassen i formen, strö över resterande mängd nötter och ringla generöst med lönnsirap över.
12. Frys glassen ett par timmar, innan den ska serveras.
Recept från smaskens.nu
Oj så gott det lät! :) Pecan är en favorit!
SvaraRaderaSmaskens är värsta glassdrottningen. Den här låter grymt god. Det gäller bara att ta sig tid att sjuda glassmeten innan.
SvaraRadera