söndag 7 oktober 2012

Drömdessert, eller bara en ovanligt god fika

Har haft en hektisk helg, först en utflykt som barnen valde i lördags förmiddag, sedan hem för att fixa en höstig tre rätters middag på kvällen - där snackar vi helgmys. Lax- och getostfyllda krustader, lammkotletter med rotfruktspytt och cheddartzatziki och en tarte tatin med päron. Mums!

Ungarna gillade desserten så till den milda grad att det blev da capo till söndagsfikan idag. Är det något som faller barnen J i smaken så räcker det inte med att få äta det en futtig gång. Nej, mycket och ofta. Jag misstänker att det står tarte tatin på mitt bord snart igen.

Vad har ni gjort i helgen?




Tarte tatin med päron

100 g strösocker
35-40 g kallt smör i tärningar
½ tsk malen ingefära
½ tsk kanel
3 stora päron, skalade, urkärnade och klyftade
1 pkt smördeg

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Använd en ugnssäker stekpanna, ca 21 cm i diameter.
3. Värm pannan på medelvärme och häll i sockret. Smält sockret under ständig omrörning till en guldbrun karamell. Tillsätt smör, ingefära och kanel och rör om så att allt blandas ordentligt.
4. Lägg i päronklyftorna och skeda över karamellen. Sänk värmen och låt puttra sakta i 5-10 minuter, tills päronen är mjuka. Ta av från värmen och låt svalna något.
5. Rulla ut smördegen över stekpannan och tryck försiktig ner den mellan päronen och pannans insida. Grädda pajen i ugnen 25-30 minuter, tills degen är gyllenbrun och har rest sig.
6. Ta ut pannan ur ugnen och låt den stå ca 10 minuter. Dra försiktigt en kniv längs kanten av pannan och lägg ett stort fat upp och ned över pannan. Vänd försiktigt upp pajen så att päronen hamnar överst. Servera med vispad grädde eller mjuk vaniljglass.

2 kommentarer:

  1. Tarte tatin med päron låter super gott!

    SvaraRadera
  2. Jag har varit sugen på att göra någon dessert med päron och ingefära. En tarte tatin kanske jag borde prova helt enkelt.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails