söndag 30 september 2012

Efter regn kommer solsken

Så skönt det är när man vaknar och solen skiner utanför fönstret. Efter ett ihärdigt regnande senaste veckan är det verkligen behövligt med lite solsken.

För att fira fint väder och det faktum att det är helg och vi är lediga, passade vi på att ta en lång och lyxig frukost. Redan igår förberedde jag degen till morgonens bröd, så att minimalt arbete väntade mig nu på morgonen.

Gott te, nybakade briocher, färskost och marmelad - vilken frukost! Nu kilar jag ut i solskenet! Tjingeling!




Briocher

4 ägg
25 g jäst
½ tsk salt
½ dl socker
6½ dl vetemjöl
250 g smör i bitar
smör till formarna
1 ägg till pensling

1. Lägg alla ingredienser utom smöret i köksassistentens degblandarbunke. Kör i gång blandaren och lägg i lite smör åt gången. Låt smöret gå in i degen innan du lägger i mer.
2. Kör blandaren ordentligt så att degen blir jämn och blank. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen. Jäs degen i 12 timmar.
3. Lägg degen på mjölat bakbord. Skär bort cirka 1/6 av degen och rulla resten av degen till en rulle. Dela rullen i 16 bitar och forma dem till bollar.
4. Lägg bollarna i smorda formar. Gör en fördjupning i varje bulle med tummen. Rulla den sparade degbiten till en längd. Dela rullen i 16 bitar och forma dem till småbollar. Tryck ner dem i fördjupningarna.
5. Stt ugnen på 225 grader.
6. Pensla briocherna med uppvispat ägg och strö eventuellt över flingsalt och sesamfrön. Jäs utan bakduk cirka 1 timme. Grädda mitt i ugnen 10–15 minuter.

2 kommentarer:

  1. Det är så härligt med långfrukost!! Och att solen skiner dessutom....

    SvaraRadera
  2. Oj, så gott det såg ut! Mysigt med långfrukost!

    Kramen!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails