söndag 21 oktober 2012

Här går det vilt till

Idag fick ytterligare lite av rådjursköttet i frysen komma fram och visa vad det går för. Efter en helg så grå och regnig att man höll på att bli galen tyckte vi lite till mans att det behövdes en ordentlig höstgryta. Sagt och gjort idag fick det bli en middag helt i säsong. Med potatismoset tillpiffat med lite jordärtskockor och ett lass brysselkål vid sidan.

Nåja, en gråtrist helg kan ha sina fördelar den också....



Rådjursgryta

800 g grytbitar av rådjur
6 msk olivolja
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter i skivor
½ dl tomatpuré
½ tsk timjan
2 lagerblad
5 dl rött vin
2 msk viltfond
250 g champinjoner
Salt och vitpeppar
1 msk maizena
½ dl vatten

1. Hetta upp olivolja i en stor gryta och bryn köttet i fem minuter.
2. Hacka en av lökarna och blanda ner hacket samt skivad morot med köttet, pressa i vitlöklöksklyftor och tillsätt timjan, lagerblad och tomatpuré. Häll på rödvinet och låt det koka in.
Späd sedan med vatten så att köttet hela tiden är täckt.
3. Koka grytan i 1-2 timmar. Smaka av under tiden om köttet är mört.
4. Klyfta de två sista lökarna och rensa och dela champinjonerna grovt. Tillsätt lök och svamp till grytan och låt koka ytterligare 10 minuter.
5. Red grytan med maizena utrört i kallt vatten.
6. Smaka av med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker eller gelé.

Servera med potatis- och kronärtskocksmos, kokt brysselkål och vinbärsgelé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails