söndag 20 maj 2012

Precis tvärtom

När solen skiner och det äntligen är riktigt vårvärme då går grillen varm. Häromdagen snabbgrillade vi oxfilé, idag var det precis raka motsatsen. En lammstek fick stekas sakta och försiktigt, ganska praktiskt eftersom man kan ägna sig åt annat medan maten lagas. Jag har hängt upp hängmattan idag så en stunds vaggande i den var min sysselsättning.

Till steken serverades grillade skivor av bakpotatis och familjens favorit, vitlökssås.

Kan dessutom rekommendera en grillad lammstek när det är dags för kalas, den sköter ju sig själv.

Ha en finfin kväll!




Helgrillad lammstek

1 lammstek
1 hel vitlök
olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 kruka timjan

1. Tänd grillen och fördela briketterna längs med kanterna på grillen. Se till att inte ha för mycket briketter i grillen, då blir det för hög temperatur. Skåra lammsteken med ½ cm djupa skåror i ett kryssmönster på bägge sidor.
2. Finahacka halva vitlöken och skiva resten tunt.
3. Stick små hål i steken och späcka köttet med vitlöksskivor. Gnid in steken i olivolja. Hacka timjan och strö över köttet tillsammans med de övriga kryddorna och finhackad vitlök. Massera in kryddorna i steken.
4. Placera steken i mitten på grillen. Sätt en stektermometer där steken är som tjockast och lägg på locket.
5. Grilla köttet långsamt under lock till en innertemperatur på 62 grader, det tar cirka 1 – 1½ timme.
6. Låt steken vila i minst 10 minuter innan du börjar skiva det. Skiva i tunna skivor och krydda skivorna med flingsalt och svartpeppar.

1 kommentar:

  1. Låter underbart med hängmattevila.
    Lammstek är så in i bänken gott och precis som du skriver, den perfekta bjudmaten.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails