fredag 26 augusti 2011

Ut på äventyr

Idag skall jag och lilleman på äventyr själva. På beställning av den unge mannen skall vi ta tåget och åka till Göteborg och Universeum. Det är så himla mysigt att ta med sig barnen ett och ett så att den som är med får full uppmärksamhet. Jag misstar mig nog inte när jag gissar att det kommer bli minst en fikapaus under dagen heller.

Igår laddade vi med snabbmat hemma, fast okej, det går väl inte jättesnabbt att laga den på egen hand, men attans så gott det blir.

Fish and chips

solrosolja till fritering
½ tsk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
225 g benfri vit fiskfilé
3 ¾ dl vetemjöl
3 dl kall öl
3 rågade tsk bakpulver
1 kg potatis, skalad och skuren i stavar

1. Häll solrosoljan i fritösen eller en stor stekpanna och värm den till knappt 200 grader. Blanda salt och peppar och krydda fiskfiléerna på båda sidorna. Det hjälper till att dra ut överflödigt vatten och gör fisken extra köttig.
2. Vispa samman mjöl, öl och bakpulver tills det är blankt. Smeten ska vara som halvvispad grädde ( den ska fastna på det du doppar i den).
3. Pudra lite mjöl på varje fiskfilé, doppa den sedan i smeten och låt överflödet rinna av. Håll filéerna i en a änden och sänk ner dem, en efter en, hur många beror på storleken på fritösen eller stekpannan. Fritera i ca 4 minuter tills de är gyllenbruna och frasiga.
4. Under tiden koka potatisstavarna i lättsaltat vatten i 4-5 minuter tills de är mjuka men behåller formen, låt rinna av i ett durkslag och låt dem ånga tills de är helt torra. Fritera i oljan som fisken friterades i tills de är gyllene och frasiga.
5. Medan potatisen friteras lägg fiskfiléerna på en plåt och ställ dem i ugnen på ca 75 grader. När potatisen är klar, låt den rinna av på hushållspapper. Salta och servera med ärtmos.

Ärtmos

50 g smör
4 dl gröna ärtor
1-2 msk citronsaft
flingsalt
svartpeppar

1. Lägg smöret och ärtorna i en kastrull. Lägg på lock och sjud i ca 10 minuter
2. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar.
3. Mosa ärtorna i en matberedare eller för hand med en potatisstör tills det blivit ett ganska tjockt mos.
4. Håll varmt till servering


2 kommentarer:

  1. Hej!

    Ååå men vilken dröm ändå att få inreda ett växthus/orangeri. ;)

    Härligt med fish an chips, det kommer jag snart äta eftersom jag åker till London näst nästa helg. Tjoohooo!!!

    Kram Madeleine

    SvaraRadera
  2. Lev Vackert Butiken (www.levvackert.blogspot.com) kommer varje adventshelg i dec anordna stor julmarknad, nu söker vi hantverkare som vill sälja sina alster, boka en helg, några dagar maila vitromantik@gmail.com Det kommer bli en magisk jul hos oss! Missa ej! Det finns en stor camping och ett stort vandrar hem 100 meter från huset så bra övernattningsmöjligheter finns!! KRAM Petra Eriksson o Ingela Broling

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails