Idag kom en av mina kollegor och talade om att hans fru brukar kika in på min blogg och att hon verkligen gillade den. Sånt gör att man blir galet glad och växer flera centimeter (vilket jag kan behöva eftersom jag är ganska kort i rocken). Det är så himla kul att få bekräftat att någon uppskattar det man gör.
Idag bjuds det på äppelgelé, ett helt perfekt sätt att få avsättning för äpplen. Jag gjorde min när jag gallrade trädet, men man kan ju givetvis plocka från trädet eller använda fallfrukt.
Äppelgelé
1 kg äpplen
5 dl vatten
750 g socker per liter avrunnen saft
1. Skölj äpplena och skär bort skadade delar. Skär äpplena i bitar. Skal och kärnhus skall vara med.
2. Koka upp vattnet, lägg i frukten och koka under lock tills frukten är mjuk, 10-15 minuter. Häll fruktmassan i en silställning och låt självrinna 20-30 min.
3. Mät upp saften och sockret. Koka saften 2-3 minuter utan lock. Tag grytan från värmen, tillsätt sockret, lite i taget och rör tills det är löst. Koka upp och koka kraftigt utan lock ca 10 minuter.
4. Tag grytan från värmen, låt stå i 5 minuter och tag bort hinnan som bildats.
5. Ös upp gelén i varma glasburkar. Fyll dem ända upp till kanten, gelén krymper när den svalnar. Sätt på locket genast.
Jag har aldrig ätit äppelgele, men det lät väldigt gott.
SvaraRaderaSynd bara att jag inte har något äppelträd, jag kan inte ha allt på balkongen hihi.
Kram
Lät gott har hela trädgården full av äpplen : ) kram och tack för tipset Sofia
SvaraRaderaDet är inte bara din kollegas fru som gillar din blogg, jag gillar den också. :-)
SvaraRaderaÄppelgelé har jag aldrig smakat tror jag, det låter jättegott.
Visst är det härligt när man får så fina komplimanger, klart du ska sträcka på dej lite extra!
SvaraRadera