måndag 22 augusti 2011

Kakor och mjölk

Idag började grabbarna skolan. En stor dag! Även om den äldste varit med om skolstart förut var det ändå lite pirrigt.

Vad passar bättre när man kommer hem från en hård skoldag än hembakade kakor och ett glas mjölk. Riktig lyx om ni frågar mig.

Jag köpte en påse kakor från Göteborgs Kex i somras, där receptet på kakorna fanns på baksidan av förpackning. De var goda fabriksgjorda, visst, men oändligt mycket godare när man gjort dem själv. Fast det är ju inte alltid som man orkar eller hinner baka kakor. Jag gjorde mina lite större än vad receptet säger, smaken är ju olika, jag gillar stora småkakor jag...


Karins chokladglädje

150 g smör/margarin, rumstempererat
¾ dl farinsocker
¾ dl socker
½ dl ljus sirap
1 äggula
1 tsk hjorthornssalt
¾ tsk snabbkaffe pulver
4 dl vetemjöl
¾ dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
¼ tsk salt
125 g mörk choklad, grovhackad
50 g ljus choklad, grovhackad
½ dl vatten

1. Vispa smör, farinsocker, socker, sirap, äggula, hjorthornssalt och kaffe.
2. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, salt och den hackade chokladen. Tillsätt detta i smeten och arbeta tillsammans med vattnet snabbt ihop till en deg.
3. Forma till två rullar ca 3 cm i diameter och lägg rullarna på ett bakplåtspapper. Låt vila i kylskåp i ca 30 min.
4. Skär i ca ½-1 cm tunna skivor.
5. Grädda kakorna på bakplåtspapper mitt i ugnen ca 6-8 min i 225 °C. Låt svalna på plåten.


Recept från Göteborgs Kex


3 kommentarer:

  1. Mums : ) mysigt med skolstart. Det var det för vår son med : ) F-klass : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Min lille son började förskoleklass förra veckan och det kändes stort. Vad härligt att fira med fika... och kakor och mjölk är ju bästa fikat. Jag dricker själv inte kaffe och jag har alltid föredragit mjölk till mitt fika. :-)

    SvaraRadera
  3. Åå vad skoj, då får du spana på mässan för mig också. Hihi. ;) kram Madde

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails