tisdag 9 augusti 2011

Favoritpasta

Pasta putanesca eller gatflickans pasta är nog en av mina absoluta favoriter när det kommer till pastarätter. Hade lagat en variant på putanesca härom veckan och vi hade lassat i oss rejält, men det var ändå lite kvar i en skål när svägerskan tittade förbi. Hon hade precis ätit middag själv men var nyfiken och skulle bara smaka lite, lite. Gissar att ni kan ana vad som hände - även det sista i skålen försvann, så är det med gudagod mat!

Ha en finfin kväll!


Gatflickans pasta

1 kruka basilika
havssalt
svartpeppar
skal och saft från 1 citron
olivolja
2 burkar tonfisk i olja
400 g penne eller spaghetti
8 sardeller
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk kapris
1½ dl svarta oliver, urkärnade och grovhackade
1-3 små torkade chili, smulade
5 tomater, finhackade
1 dl vitt vin
1 dl slätbladig persilja, finhackad

1. Stöt basilika, salt och peppar i en mortel till ett mos. Tillsätt citronskal och saft och en rejäl skvätt olivolja. Blanda med tonfisken och låt stå och marinera.
2. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och koka pastan enligt anvisning på paketen.
3. När du satt på pastan, häll olivolja i en stor stekpanna och lägg i sardellerna och låt dem steka och smälta. Lägg sedan i vitlök, kapris, oliver och chili och rör om i ett par minuter. Tillsätt tomater, vitt vin och tonfisken. Låt koka upp och sjud sedan i fem minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Rör samman pastan med såsen och hackad persilja, blanda väl. Späd eventuellt såsen med lite olivolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails