Pasta putanesca eller gatflickans pasta är nog en av mina absoluta favoriter när det kommer till pastarätter. Hade lagat en variant på putanesca härom veckan och vi hade lassat i oss rejält, men det var ändå lite kvar i en skål när svägerskan tittade förbi. Hon hade precis ätit middag själv men var nyfiken och skulle bara smaka lite, lite. Gissar att ni kan ana vad som hände - även det sista i skålen försvann, så är det med gudagod mat!
Ha en finfin kväll!
Gatflickans pasta
1 kruka basilika
havssalt
svartpeppar
skal och saft från 1 citron
olivolja
2 burkar tonfisk i olja
400 g penne eller spaghetti
8 sardeller
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk kapris
1½ dl svarta oliver, urkärnade och grovhackade
1-3 små torkade chili, smulade
5 tomater, finhackade
1 dl vitt vin
1 dl slätbladig persilja, finhackad
1. Stöt basilika, salt och peppar i en mortel till ett mos. Tillsätt citronskal och saft och en rejäl skvätt olivolja. Blanda med tonfisken och låt stå och marinera.
2. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och koka pastan enligt anvisning på paketen.
3. När du satt på pastan, häll olivolja i en stor stekpanna och lägg i sardellerna och låt dem steka och smälta. Lägg sedan i vitlök, kapris, oliver och chili och rör om i ett par minuter. Tillsätt tomater, vitt vin och tonfisken. Låt koka upp och sjud sedan i fem minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Rör samman pastan med såsen och hackad persilja, blanda väl. Späd eventuellt såsen med lite olivolja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar