måndag 7 mars 2011

Semlor

I går kväll frossade vi i semlor. Här i huset råder ytterst delade uppfattningar om hur en perfekt semla ter sig, så för att tillgodose allas önskemål är det helt enkelt lättast att fixa semlorna själv. Då kan man reglera mängden och varianten av både fyllning och grädde.

Själv vill jag ha lagom av allt i min semla. En inte alltför söt fyllning, vanlig grädde och en ganska matig bulle. Yngste sonenvill gärna ha drivor med fyllning och grädde medan den äldste vill fylla sin bulle med smält choklad.

Hur ser er drömsemla ut?


Semlor

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1½ dl strösocker
2 tsk kardemumma, stött
½ tsk salt
15 dl vetemjöl, (ca 900 g)

Fyllning till 5 semlor

lite innanmäte från semlorna
80 g mandelmassa
1½ msk mjölk
grädde
florsocker

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 16 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Pensla bullarna med vatten. Låt kallna på galler.
4. Skär av ett lock på bullarna. Lägg locken åt sidan och gröp ur bullens innanmäte med en gaffel. Lägg cirka en fjärdedel av detta i en bunke. Riv mandelmassan och blanda samman med innanmäte och mjölk till en slät massa. Fyll semlorna. Toppa med vispad grädde, sätt på locken och pudra över florsocker.


4 kommentarer:

  1. I min semla vill jag ha mycket mandelmassa och lite grädde :) Dina semlor ser fina ut!

    SvaraRadera
  2. Gud sa smaskigt!! Jag har faktiskt inte bakat semlor i ar...lite dalig stil faktiskt men det har aret blev det dem italienska kakorna som man bakar till Fettisdagan. Man kan ju inte gora allihopa, eller jo det kan man ju, problemet ar att man sedan ater upp dem alla sedan;))
    Kramar,
    Nena

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Tack, utställningen gick jätte fint. :)
    Ja, jag är faktiskt riktigt sugen på att åka till Köpenhamn. Jaså en Picassoutställning säger du, intressant.
    Skulle ha sett en utställning i Paris för några år sedan. Vi gick å gick å gick och väl framme så var det STÄNGT! Suck... Men jag fick mig en härlig promenad på Paris gator i alla fall.

    Vart bor man någorlunda billigt och bra i Köpenhamn, vet du?

    kram kram Madde

    SvaraRadera
  4. Det ser så¨gott ut!

    Min syn på semlor finns här :D http://www.helenaljunggren.com/fet-tis-dagen-aka-kaka-semla-dagen/

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails