tisdag 1 mars 2011

Out of order

Idag mår jag inget vidare, är frusen och uggen. Jag kommer då inte laga någon mat idag, det insåg jag tidigt. Som tur är har jag världens snällaste make som fixar maten, indisk take-away från Truly Indian i grannbyn Trollhättan. Har beställt något starkt, sedan får han välja vad, det brukar vara bra med stark mat för att skrämma bort baciller.

Till er tänkte jag bjuda på ett underbart recept från Norge som vi lagade till i lördags. Vinner inte vi några skidmedaljer så får man ju ändå fira att grannländerna gör det eller hur....



Lättsaltad torskrygg med rödbetsrösti och pepparrotscreme

600- 800 g torskrygg
2 dl havssalt
1 dl vitt vin
2½ dl vatten
2 dl purjolök, grovt hackad
4 vitpepparkorn

1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
4 potatisar, finrivna
4 rödbetor, finrivna
2 msk smör

2 dl creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1 tsk riven pepparrot
salt
vitpeppar

1 morot, skuren i tunna strimlor
½ purjolök, skuren i fina strimlor
4 skivor bacon

1. Dela torskryggen i fyra bitar och gnid in saltet. Ställ fisken kallt i två timmar.
2. Förbered röstin: Blanda mjöl, mjölk, ägg och salt till en röra. Vänd ner riven potatis och rödbetor. Bryn smör i en stekpanna och stek fyra potatiskakor. De skall vara spröda och gyllene men lite mjuka i mitten. Håll varma till serveringen.
3. Blanda creme fraiche, senap och pepparrot till en kräm, smaka av med salt och peppar.
4. Skölj av fisken. Koka upp vin, vatten, purjolök och pepparkorn i en gryta med låga kanter. Lägg i fisken och låt den dra under lock tills den är vit i färgen, ca 8 – 10 minuter.
5. Förväll under tiden grönsaksstrimlorna snabbt i lättsaltat kokande vatten. Rosta dem sedan i en stekpanna. Knaperstek baconet.
6. Lägg röstin på tallrikar och lägg på grönsaksstrimlor. Lägg på fisken och en skiva bacon. Servera med pepparrotskrämen.


6 kommentarer:

  1. Fy, är det din tur nu... Hoppas du snart mår bättre.
    Maten ser vääldigt god ut!

    SvaraRadera
  2. Stackare, aldrig kul att vara sjuk... Krya på dig! Indisk take away låter verkligen inte fel, likaså torsken och pepparrotscremen låter fantastisk gott!

    SvaraRadera
  3. Usch vad tråkigt att inte mår bra! Hoppas verkligen att du kryar på dig snart! Den där torsken såg inte dum ut alls! :-)

    SvaraRadera
  4. Det här såg riktigt gott ut!!

    Jag har en tävling på min sida där du kan vinna ett supersnyggt förkläde =)
    Trevlig helg
    /Nellie

    SvaraRadera
  5. Hej Anna! Måste tacka för en helt underbart recept. Gjorde succé i helgen, hela familjen åt med god aptit. Detta kommer jag att göra om.

    Ha en bra dag/Kerstin B

    SvaraRadera
  6. Hoppas du mår bättre. Rödbetsrösti, det måste jag prova.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails