torsdag 30 december 2010

Rensning bland resterna

Snart är julen ute ur casa J, åtminstone matmässigt. Till och med nötterna börjar man tröttna på, även om jag verkligen älskar julnötter. Som tur är finns det ju otroligt mycket gott att göra med nötter. Har man dessutom dagen ledig, och kylan är sträng och inte tillåter alltför lång utevistelser kan man ju alltid fixa och trixa i köket.

Jag inser dock att mitt nyårslöfte nog får vara att dra ner på fikandet, eller ja, kanske mest på fikabrödet. Förhoppningen finns att laga mat med mer grönsaker och att dessutom försöka övertala resten av familjen att man kanske kan försöka hitta någon fullkornspasta som är hyggligt god. Med tre små barn kan ni ju kanske gissa er till att det äts en del pasta, frågar man vad de vill ha till middag så är det ju inte ovanligt att få höra "kanske lite pasta och.....".

Fast det är ju inte nytt år riktigt än, så nu gäller det att frossa några timmar till!


Smaskiga valnötsmuffins

85 g valnötter
60 g smör, rumsvarmt
100 g strösocker
rivet skal av ½ citron
70 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
12 valnötskärnor, till dekoration

60 g smör, rumsvarmt
85 g florsocker
rivet skal av ½ citron
1 tsk pressad citronsaft

1. Placera 10 pappersformar i fördjupningarna i en muffinsplåt.
2. Finmal valnötterna i en mixer genom att köra i korta intervaller. Se till att inte mala dem för mycket, för då blir de oljiga. Tillsätt smöret, skuret i småbitar, tillsammans med socker, rivet citronskal, mjöl och ägg och kör till en jämn smet. Fördela den i pappersformarna.
3. Grädda muffinsarna i 190 grader i 10-15 minuter eller tills d har höjts och blivit gyllenbruna. Låt dem svalna på galler.
4. Glasyr: Rör smöret luftigt i en skål. Sikta ner florsocker, tillsätt citronskal och citronsaft och blanda noga.
5. Bred lite glasyr på de kalla muffinsarna och dekorera med en valnötskärna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails